Rio Tinto investira u start-up za obnovu i očuvanje prirodnih staništa

Kompanija Rio Tinto, u partnerstvu sa RESOLVE, neprofitnom organizacijom iz Vašingtona, pokreće Regeneration, start-up koji će imati za cilj da preradu otpada iz starih rudnika i ponovno iskopavanje iskoristi za podršku aktivnostima rehabilitacije i obnavljanja prirodnih staništa.

Zahvaljujući Regeneration-u će se izdvojiti vredni minerali i metali iz rudarske jalovine, otpadnih stena i vode. Zarada od prodaje ovih odgovorno prikupljenih materijala biće reinvestirana u finansiranje aktivnosti obnove prirodnih staništa, zatvaranja lokacija rudnika i završnih uređenja lokacija koje su ranije prestale sa radom. Regeneration će kroz rehabilitaciju zemljišta i ostvarenje niza ekoloških uslova težiti stvaranju biodiverziteta i uslova za kontrolu emisije ugljendioksida.

Rio Tinto je sklopio memorandum o razumevanju sa RESOLVE-om kako bi uložio 2 miliona dolara u start-up Regeneration i namerava da analizira svoj portfolio kako bi identifikovao potencijalne mogućnosti za prvi projekat. Start-up je formirao osnivački odbor direktora, a uskoro će se započeti sa analizom i odabirom lokacije za projekat.

Izvršni direktor i predsednik Regeneration-a, Stiven D’Espozito rekao je: „Mi vidimo rudni otpad kao neiskorišćeni resurs i priliku da stvorimo dvostruku pobedu za klimu i zajednice. Proizvodićemo minerale za energetsku tranziciju i snabdevati održive brendove dok obnavljamo stare rudnike. Kao rezultat toga, Regeneration će pozitivno uticati na zajednicu i proizvode.“

Globalni šef za zatvaranje rudnika Rio Tinta Peter Harvei naglasio je:

„Regeneration ima za cilj da pretvori rude i otpad iz prethodnih područja eksploatacije u pozitivne rezultate, kako ekonomske, tako i ekološke. To je inovativan način saradnje, koji pomaže u efikasnom obnavljanju područja starih rudnika i ispunjava naše obaveze za zatvaranje rudnika.”

Regeneration će nastojati da ponudi dodatna partnerstva, lokacije i ulaganja za etički-orijentisane investicione kompanije i filantrope, rudarske kompanije, rudarske i ekološke stručnjake, resorne proizvođače i brendove, tehnološke inovatore, vlade i zajednice.

Predsednik i izvršni direktor Međunarodnog saveta za rudarstvo i metale (ICMM), Rohitesh Dhavan, istakao je: „Inovativni pristup Regeneration-a nudi potencijal za primenu modela socijalnog preduzeća za rešavanje ključnog izazova odgovornog zatvaranja rudnika, do čega je ICMM-u i zainteresovanim stranama veoma stalo”.

RESOLVE je nevladina organizacija koja svojim projektnim partnerima prenosi ekspertizu o politikama, strategiji i komunikacijama, finansiranju i finansijskom uticaju. RESOLVE odlikuje stručnost iz oblasti eksploatacije i upotrebe minerala i metala, uključujući projekte restauracije projekta “Salmon Gold”, dijaloga o FPIC rešenjima i vidžeta za klimatske osetljive emisije gasova iz rudnika.