Vojska uvek uz građane – akcija u Brezjaku

Akciju „Vojni lekar na selu“ organizuje Grupa za civilno – vojnu saradnju Komande Prve brigade Kopnene vojske a realizuju je medicinski timovi sa pokretnom medicinskom laboratorijom.

S obzirom da je kasarna Momčilo Gavrić koja je formirana u Klupcima, u nadležnosti Prve brigade Kopnene vojske, akcija je ovoga puta realizovana na području Loznice, odnosno u zdravstvenoj ambulanti u Brezjaku, objasnio je major Nedeljko Nedeljković.

“Cilj je da približimo zdravstvene usluge građanima koji žive u udaljenim mesnim zajednicama, starijim građanima I onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, tako što ćemo organizovati osnovni lekarski pregled, laboratorijske analize i EKG “ – navodi major Nedeljković.

Akcija je koordinirana sa predstavnicima lokalne vlasti a u ime gradske uprave zahvalnost Vojsci uputio je dr Radovan Divnić, član Gradskog veća Loznice, rekavši da je naša vojska uvek uz građane, kako u ratnim tako i u mirnodopskim uslovima, u vreme nesreća, nepogoda a sada i u vreme pandemije virusa korona.

“Ovo je značajna akcija koju je Vojska organizovala i nije prvi put da sarađujemo sa njima” – reči su dr Branke Krasavac, direktorice lozničkog Doma zdravlja koja je navela da u zdravstvenu ambulantu u Brezjaku lekari dolaze samo utorkom i četvrtkom, pa je ovo dobra prilika da građani provere svoje zdravlje.

Dr Krasavac je izrazila zahvalnost Vojsci i napomenula da Dom zdravlja ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom i Crvenim krstom Loznice, dok je Vesna Melezović, sekretar Crvenog krsta dodala da u partnerstvu sa Vojskom Srbije realizuju brojne akcije.

“Tako je i ovog puta, obići ćemo najugroženija domaćinstva, 52 porodice će dobiti higijenske pakete i pakete hrane” – dodala je Melezović.   

Projekat „Vojni lekar na selu„ realizuje se od 2009. godine i do danas je organizovano 25 akcija tokom kojih je pregledano 1120 građana i urađeno oko 1170 analiza krvi.