Donacija saniteta Opštoj bolnici u najkritičnijem momentu

Pet novih, potpuno opremljenih ambulantnih vozila je na putu ka zdravstvenim ustanovama Srbije, kako bi mogle efikasno da odgovore na pandemiju COVID-19, kao i da spremnije dočekaju zdravstvene krize u budućnosti. Ovime ukupan broj, koje su  Sjedinjene Američke Države obezbedile za Srbiju, iznosi 11 ambulantnih vozila.

Vrednost ambulantnih vozila je oko 525.000 dolara, što čini deo od ukupno 1 milion dolara vredne inicijative koja ima za cilj da se podrže zdravstvene i ustanove socijalne zaštite u Srbiji.

Nova vozila upućena su domovima zdravlja u Ljigu, Merošini, Jagodini i Velikom Gradištu, kao i Opštoj bolnici u Loznici.

„Ambulantno vozilo nam je preko potrebno jer nam je pre mesec dana izgorelo nekoliko saniteta u požaru i morali smo da pozajmljujemo vozila iz okolnih opština“ izjavio je dr Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

Donacija ambulantnih vozila jedna je do aktivnosti u okviru projekta „Zajedno protiv COVID-a“, koji finansira USAID, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Američki ambasador u Srbiji, Entoni F. Godfri uručio je u junu prvih šest vozila ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru.