Loznička Kancelarija za mlade obeležila Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla, koji se proteklih godina nezvanično slavio kako u svetu tako i u regionu, konačno je dobio svoju potvrdu pred Ujedinjenim nacijama 2018. godine, rezolucijom u Njujorku, kada je 3. jun proglašen za Međunarodni dan bicikla.

Kancelarija za mlade grada Loznice promoviše biciklizam godinama unazad, istakao je Bojan Lučić, koordinator lozničke KZM. On je predstavio planirane aktivnosti i projekte iz oblasti promocije zdravih stilova života mladih, naročito kada je u pitanju biciklizam i zaštita životne sredine.

 “ Aktivnosti koje planiramo imaju cilj da skrenu pažnju javnosti o važnosti bicikla u unakrsnim strategijama razvoja, i uključe grad i institucije da poboljšaju bezbednost na putevima, ali i da ih integrišu u planiranje i projektovanje održive mobilnosti i transportne infrastrukture, posebno kroz politike i mere za aktivnu zaštitu i promociju sigurnosti pešaka i mobilnosti u biciklizmu, s ciljem širenja zdravstvenih rezultata, posebno prevencije povreda i prednosti za zdravlje tokom upotrebe bicikla.”- rekao je Lučić.  

 Ambasadorka Turkmenistana Aksoltan Atajeva predstavila je nacrt Generalnoj skupštini uz podršku 56 zemalja. Rezoluciju su usvojile 193 države članice, uključujući i Srbiju. „Biciklističkom“ rezolucijom sve države su pozvane da promovišu i sarađuju na obeležavanju Međunarodnog dana bicikla i da bicikl unesu u razvojne programe strategije i politike.