Loznica podstiče rađanje – za VTO 6 miliona dinara

Odluka o sufinansiranju obuhvata troškove postupka VTO i neophodne terapije, a naknada može biti u maksimalnom iznosu do 350.000 dinara, objasnila je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

– Pravo na naknadu troškova VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, za izbegla i interno raseljena lica najmanje tri godine, žene koje u momentu podnošenja zahteva nisu navršile 45 godina, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sa sekundarnim, odnosno posle prvog deteta nema druge trudnoće kao i da prethodna tri pokušaja o trošku države nisu bila uspešna. Prednost za ostvarivanje prava na naknadu za VTO imaju parovi koji nemaju dece – rekla je Glišić-Matić.

 Grad  je formirao komisiju koju čine socijalni radnik odnosno psiholog, dva ginekologa i dvoje zaposlenih u gradskoj upravi i komisija donosi rešenja jednom mesečno.

Zahtevi se primaju u roku od šest meseci od dana raspisivanja, a konkurs je raspisan 12. aprila.

Iz gradske uprave podsećaju da Loznica već ima niz mera kojima podstiče rađanje a to su: pravo na novčanu jednokratnu pomoć majci za rođeno dete, nezaposlenim roditeljima do navršene prve godine deteta, pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju i majke za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četvrtorođeno dete, blizance i trojke, a podršku dobijaju i bračni parovi prilikom sklapanja prvog braka, za šta Loznica izdvaja jednu prosečnu neto zaradu.