Izložbe u sklopu 50. Đačkog Vukovog sabora

Po tradiciji, u sklopu programa sabora, u vajatu „Vuk i nauka“ otvorena je izložba posvećena đačkom saborovanju.

Autori ovogodišnje postavke povodom 50 godina Đačkog Vukovog sabora su kustos-istoričar Miroslav Terzić i mr Drago Simić, akademski slikar.

„Izloženi su dokumenti, plakati, zapisi i fotografije koji ilustruju razvoj Đačkog sabora od osnivanja do danas a korišćen je materijal iz arhive Centra za kulturu „ – kaže Miroslav Terzić, jedan od autora postavke.

Prema rečima mr Drage Simića, koautora izložbe, prvi Đački sabori su imali karakter sportskih manifestacija a tokom decenija se program razvijao, dopunjavao i dobio današnji koncept.

„Pet decenija trajanja je značajan period za svaku manifestaciju, pa tako i za Đački sabor, koji je sada postao pandan Vukovom saboru“ – zaključio je Simić.

U nastavku, u Galeriji na Saborištu, otvorena je izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Reč je o studentima završne godine fakulteta, u klasi profesora Marka Lađušića koji je već 20 godina prijatelj Sabora i centra za kulturu.

„Đački sabor kroz likovne radionice i izložbe povezuje talentovane mlade ljude od osnovne škole do fakulteta i prati njihov razvoj“ – rekla je na otvaranju mr Snežana Nešković Simić, direktorka CZK „Vuk Karadžić“.