U Loznici sinoć počeo Festival amaterskih glumačkih ostvarenja

 Festival, čiji je domaćin pozorište KUD „Karadžić“, i koji se po 14. put održava u našem gradu, a prvi  „pod maskama“, počeo je minutom ćutanja kojom je odata pošta svim žrtvama virusa korona.

Prof. Dragan Tošić, predsednik Društva, rekao je da je veliko zadovoljstvo izaći pred publiku u Loznici posle toliko vremena i predstaviti rad u vreme pandemije.

Tošić je podsetio i na značajno priznanje Zlatnu medalju, koje je Društvo dobilo ukazom predsednika Vučića, povodom Dana državnosto Srbije.

Festival je otvorila Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti grada Loznice.  

Načelnica se, u svom obraćanju, osvrnula na tešku situaciju sa pandemijom, ali i  koliko je ona pokazala i dobru stranu, glad za kulturom, pozorištem, druženjem, zabavom, odnosno, normalnim životom.

“Dok smo maštali o profesionalnom pozorištu, epidemija je učinila da ne možemo da razmišljamo ni o amaterskom. Grad je pomogao realizaciju festivala, a kada se vratimo svojim životima, verujem da će podrške za pozorište i umetnost biti i više. Prošle su i kuga, i kolera, i razni ratovi i krize, tako će proći i ovo čudo” – poručila je Matić.

Loznica će u narednih 7 dana ugostiti amaterske pozorišne trupe, koje će se smenjivati na sceni Vukovog doma kulture, a po tradiciji prve festivalske veceri pozorište KUD „Karadžić“, premijerno je izvelo predstavu. Za 2021. godinu, režiser Dragan Ostojić iz Kikinde, izabrao je  pozorišni komad „I tako te stvari“, adaptaciju Čehovljevih jednočinki „Prosidba“ i „Medved”.

 Loznička publika uživala je u predstavi domaćina, koja je odigrana van takmičarskog programa. Za glumca večeri proglašen je  Nikola Đuričić za ulogu Ivana Vasiljeviča Lomova, a pored njega, utisak je da su  svi glumci postavke maestralno izneli svoje uloge.

Večeras će ljubitelji pozorišne umetnosti  imati priliku da uživaju u prvoj takmičarskoj predstavi  „Luda lova“, koju će  izvesti glumci Novosadskog amaterskog pozorišta i Udruženja „Šmiranti“ iz Novog Sada.

Pokrovitelj Festivala amaterskih pozorišnih ostvarenja je, kao i  prethodnih godina, grad Loznica.