Loznica učestvuje u nacionalnoj manifestaciji MUZEJI ZA 10

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.


Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.


Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.


Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE.


Loznički Centar za kulturu“Vuk Karadžić“ poziva posetioce da pogledaju postavke u Muzeju Jadra, Galeriji Miće Popovića i Vere Božičković Popović, Muzeju jezika i pisma u Tršiću, Kaligrafskoj radionici u Tršiću kao i u Spomen kompleksu Cerska bitka u Tekerišu.Manifestacija će trajati od 12. do 18. maja a ulaz za posetioce je besplatan.