Loznica vodi računa o starima

Briga o starim sugrađanima jedan od prioriteta rukovodstva naše lokalne samouprave.

Foto ilustracija/ RTV Podrinje

Grad Loznica je u okviru programa švajcarske agencije Swiss PRO dobio oko 20 hiljada dolara za realizaciju projekta posvećenog najstarijim sugrađanima.

Loznica je dobila značajnu finansijsku podršku za unapređenje društvenog života starijih osoba u okviru ovog javnog poziva programa Swiss PRO, čiji cilj je da socijalni život starijih osoba u našem gradu bude što aktivniji i kvalitetniji.

Tanja Glišć Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj uparavi Loznice kaže da je projektom zamišljeno da se pomogne Dom penzionera, kako bi dobio nove, zanimljive i korisne sadržaje za stare osobe.

U planu je organizacija druženja sa lekarima – specijalistima različitih oblasti, pre svega internista – endokrinologa buduću da su dijabetes i kardiovaskularne bolesti vodeće u našoj populaciji. Naši sugrađani tom prilikom će moći da se sa lekarima konsultuju oko terapije, ishrane i ostalih pitanja vezanih za njihovo zdravstveno stanje. Pored toga, grad će im obezbediti neophodnu informatičku opremu, a potom će biti organizovane i obuke za rukovanje društvenim mrežama, kako bi mogli da se čuju sa rodbinom u inostranstvu.

-Sve usluge će biti potpuno besplatne, napominje načelnica Odeljenja za društvene delatnosti. Realizacijom ovog projekata biće poboljšan položaj i socijalna uključenost pripadnika starijeg stanovništva, kao ranjive društvene grupe. Ideja za projekat ovakve vrste je potekla iz razgovara sa našim najstarijim sugrađanima – priča Tanja Glišić Matić i dodaje da u planiranim aktivnostima mogu učestvovati i mlađi od 65 godina.

Loznica je grad koji vodi računa o najstarijim sugrađanima, dokaz tome su brojne aktivnosti posvećene upravo starima.

Podsećamo, iz gradskog budžeta, svake godine, se izdvajaju značajna sredstva kako bi se za naše sugrađane starije od 65 godina obezbedio besplatan prevoz.