Ministar Dmitrović: Loznica primer koji ohrabruje

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Radomir Ratko Dmitrović, danas je posetio Loznicu. Domaćin susreta u gradskoj kući bio je gradonačelnik Vidoje Petroviće sa saradnicima, gde je i održan radni sastanak na temu demografije i negativne stope nataliteta.

– Ono što sam u razgovoru sa gradonačelnikom Petrovićem i njegovim saradnicima saznao me je veoma prijatno iznenadilo jer se na terenu ne susrećemo često sa ovakvim primerima dobre prakse i ohrabruje saznanje da lokalna samouprava donosi mere u cilju popravljanja stope rodnosti – istakao je ministar Dmitrović.

– Grad Loznica, na čijem sam čelu, kao lokalna samouprava po mnogo čemu ima primere dobre prakse. Nadogradili smo set mera koje je donela Vlada 2008. godine u cilju popravljanja negativnog prirodnog priraštaja i demografije, međutim, iako Loznica beleži pozitivnu stopu rodnosti od 1,7” demografija i populaciona politika ključne su teme današnjice, zbog čega je važno da se zajedničkim snagama preduzmu koraci kako bi se taj trend promenio – rekao je gradonačelnik Petrović.

Ministar je nakon sastanka imao priliku da se uveri u jedinstveni projekat „Loznica najboljima“. Reč je o mladim stručnjacima koji su sa najvišim ocenama završili fakultet na državnom univerzitetu, vratili se u Loznicu i dobili zaposlenje. U okviru projekta „Loznica najboljima“ dobili su zadatak da naprave projekciju lokalnog razvoja na osnovu konstantnog pozitivnog trenda privrednog rasta i sveukupnog društvenog razvoja.