Unapređenje saradnje Loznice i Leskovca

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i predsednice Skupštine grada Milena Manojlović-Knežević borave danas u Leskovcu kako bi sa prvim čovekom grada Goranom Cvetanović, obišli Fabriku Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i Fabriku „Terastil“, ali i radi unapređenja saradnje između ova dva grada.

Čelnici dva grada razgovarali o privrednom i ekonomskom ambijentu, otvaranju novih radnih mesta, ali o privlačenju stranih investitora (Foto: jugmedia.rs)

“Mi smo danas razgovarali o stadionu i o fabrici Prečišćavanja otpadnih voda koju ćemo da posetimo, ali mislim da ćemo da posetimo i fabriku Terastil zbog toga što veliki broj fabrika koje se otvaraju po tom sistemu se grade i Terastil iz Leskovca je postao toliko poznata, jaka i prepoznatljiva fabrika, pa je sam gradonačelnik hteo da za firme i komapnje koje dolaze u Loznicu vidi kakav je sistem gradnje i proizvodnje i da to preporučuje nekim budućim potencijalnim investitorima”, rekao je gradonačelnik Leskovca.

Ovakve posete, kako je objasnio, služe za razmenu iskustva, unapređenje saradnja i razvijanje ideja.

“Provereno znam da se u Loznici kao i u Leskovcu grade saobraćajnice, otvaraju nove fabrike, nova radna mesta, brine o mladima i starima, privrednicima, ulaže se u zdravstvene ustanove, kao i u čitavoj Srbiji, jednom rečju brine se o čoveku”, dodao je Cvetanović.

Poželevši im dobrodošlicu kao jednom od najrazvijenijih gradova Mačvanskog okruga, Cvetanović je istakao da Leskovac i Loznica neguju prijateljske odnose, imaju dobru saradnju i da im je velika čast što imaju priliku da tu tradiciju nastave.

“Naša dva grada dele zajednička interesovanja, zajedničke ciljeve i mnoštvo dodirnih tačaka. Najozbiljniji projekat koji nas povezuje jeste izgradnja modernih stadiona preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja nas očekuju uskoro, a sama činjenica da će naša dva grada pored Zaječara, dobiti savremene sportske objekte po UEFA standardima dovoljno govori da i Fudbalski klub Loznica igra u Prvoj ligi Srbije kao i naš Fudbalski klub Dubočica i poznati su po velikoj ljubavi i uspesima u sportu. Verujem da će novi stadioni dovesti do novih uspeha, iznedriti nove generacije vrhunskih sportista na koje će čitava naša Srbija biti ponosna”, dodao je Cvetanović.

Na sastanku koji je prethodio konferenciji za medije, čelnici ova dva grada razgovarali su o privrednom i ekonomskom ambijentu, otvaranju novih radnih mesta, ali o privlačenju stranih investitora.

“Biće mi čast da u društvu nadležnih rukovodioca naše goste upoznam sa jednim od naših najvažnijih projekata, a to je upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca, kolege iz Loznice planiraju izgradnju svog postrojenja pa ćemo danas obići  našu fabriku u Bogojevcu koja je u potpunosti završena. Ova godina je godina probnog rada, 6 meseci je sada u toku, čekamo da se napravi taj kolač muljski i da možemo zvanično da pustimo kompletnu fabriku u rad”, kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, ostala je i treća faza, po ugovoru sa holandskom vladom, a to je da finansiraju 16 naseljenih mesta kada je u pitanju kanalizacioni prsten, da 20 hiljade ekvivalenata dobije besplatnu kanalizacionu mrežu, odnosno čitav projekat koji će holandska vlada da pokloni gradu Leskovcu u vrednosti od 8 miliona evra.

Gradonačelniku Loznice, Cvetanović je poželeo uspešnu saradnju i da se u budućnosti ova dva grada pobratime.

„Želim da vam prenesem jedan veliki, srdačan pozdrav iz Loznice od naših građana. Danas  smo zajedno u prilici da unapredimo saradnju između naša dva grada. Gradonačelnik Cvetanović je već rekao mnogo toga što nam je zajedničko i čime ćemo se baviti u narednom periodu, pre svega privrednim aktivnostima koje su u stvari pokretač i nosioc svih ostalih sfera u oblasti društvenog života i rada, naravno tu je i uvek vrlo interesantna tema kad su u pitanju komunalna, putna, energetska i druge infrastrukture i obrazovanje, sport, politika prema mladima. Dakle, to su sve teme o kojima smo razgovorali i o kojima ćemo i dalje razgovati i koje će obeležiti naredni period naše zajedničke saradnje”, rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Izvor: https://jugmedia.rs/leskovac-i-loznica-o-unapredjenju-saradnje/