Grad Loznica dobitnik priznanja ,,Dijamantska plaketa šampion solidarnosti“

Grad Loznica je dobitnik priznanja „Dijamantska plaketa šampion solidarnosti“ za uspešno učešće i najveći broj davalaca krvi u zimskoj i letnjoj kampanji 2020. godine, po oceni Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Loznica je, prema rezultatima ostvarenim u dobrovoljnom davalaštvu krvi, među najhumanijim gradovima u Srbiji što potvrđuje i poslednje priznanje „Dijamantska plaketa šampion solidarnosti“, koju su predstavnici Instituta za tranasfuziju krvi Srbije, u galeriji „Mina Karadžić“ Vukovog doma kulture, uručili predstavnicima lokalne samouprave, Crvenog krsta Loznice i Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Dr Milenko Marin“.

Ivana Rodić, načelnica Instituta za transfuziju krvi Srbije, rekla je da je svečani novogodišnji prijem za najuspešnije institutcije, kompanije, gradove i opštine, usled situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa ovog puta izostao, ali da su u Institutu, ipak, našli način da se zahvale onima koji su dali doprinos da zdravstveni sistem može da funkcioniše. U prethodnoj godini u Srbiji je prikupljeno 192.114 jedinica krvi i to je 17,5 odsto manje nego prošle godine, imajući u vidu otežan rad usled nepovoljne epidemiološke situacije, ovakav rezultat ocenjen je zadovoljavajućim.

U prošloj godini, tokom akcija koje su organizovane u Vukovom domu kulture, u Loznici je prikupljeno 2.000 jedinica krvi. Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije ističu dobru saradnju sa gradskom organizacijom Crvenog krsta i lokalnom samoupravom, a posebnu zahvalnost upućuju Lozničanima na solidarnosti i humanosti.

Priznanje za 2020. godinu u ime grada Loznice je primila Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, koja je tom prilikom podsetila da grad svake godine iz budžeta, za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, izdvaja 500.000 dinara.

Predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Dr Milenko Marin“, Goran Živančević, primio je plaketu za izuzetan doprinos razvijanju kulture davanja krvi u ime organizacije i zahvalio se svim dobrovoljnim davaocima što su pokazali humanost i na taj način spasili nekome život.

Sekretar Crvenog krsta u Loznici, Vesna Melezović, je poručila da će ta organizacija nastaviti kontinuirani rad na unapređenju dobrovoljnog davalaštva i animaciji davalaca u Loznici.

Podsećamo, od ove godine akcije dobrovoljnog davanja krvi se u Loznici organizuju svakog četvrtka, u Vukovom domu kulture, u vremenu 10 do 16 časova.