Nove narodne nošnje stigle u KUD Karadžić

Narodne nosnje
flashmul

U organizaciji Turističke organizacije grada Loznice a u saradnji sa ženama iz Udruženja „Mina Karadžić“ i Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica urađena je nova jadarska nošnja za mlađi i izvođački folklorni ansambl KUD „Karadžić“, po 12 kompleta (muške i ženske, ukupno 48 nošnji).

Narodne nosnje
Jadarska nošnja (Foto: TOGL)

Inicijativa je potekla od TOG Loznice, pre par godina, sa željom da se pomogne rad udruženja koji su živi čuvari naše tradicije (Udruženje „Mina Karadžić i KUD „Karadžić“) a u svrhu podizanja kvaliteta promotivnih nastupa, da se grad Loznica predstavi na reprezentativan način na raznim manifestacijama, u medijima i pred turistima. Uz snažnu podršku rukovodstva Grada na čelu sa Gradonačelnikom Vidojem Petrovićem ova ideja je krenula u realizaciju.

Tokom 2019. i 2020.godine žene iz Udruženja „Mina Karadžić“ (Milojka Lalović, Angelina Antonić, Jovanka Ignjatović i Ljiljana Maksimović) su angažovane za javne radove i tom prilikom izradile ove nošnje primenjujući tradicionalne tehnike za izradu rukotovorina: puni vez, vez pokrstice, tkanje i pletenje. Materijali koji su korišćeni za izradu su prirodni i laki za održavanje. Njih je obezbedila Turistička organizacija grada Loznice. Krojenje i šivenje je radio Vuk Karaklić, dugogodišnji član folklorne sekcije KUD-a „Karadžić“.
„Sve je rađeno u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, odnosno Marijom Šćekić Marković koja je etnolog antropolog zaposlena u toj ustanovi, a koja je sa svojim stručnim savetima oko tehnike izrade i izbora jadarskog motiva upotpunila našu ideju i kvalitet izrade“ – istakla je Snežana Perić,  direktorka Turističke organizacije .

Jadarska nošnja je sačinjena od beline (košulja, pantalone, suknja, suknjica i marama), pojasa, pregače, čarapa i zubuna. Belina je sašivena od šifona, pregače od pliša i tkanice, čarape su pletene od dvopređene vune, zubun od bele čoje sa ukrasima od crnog i crvenog gajtana, pojasevi su istkani od pamuka i vune.
Ove nošnje, ukupne vrednosti preko milion dinara, su ujedno i poklon KUD-u „Karadžić“ povodom obeležavanja 170 godina postojanja.