Hitna: Tegobe zbog vrućine i uboda stršljena

U Službu hitne medicinske pomoći ovih dana najviše se javljaju hronični kardiovaskularni pacijenti kao i pacijenti sa hroničnim raspiratornim tegobama a ima nešto više i alergijski reakcija na ubode insekata (stršljeni), javljaju se i građani zbog vrtoglavica, slabosti, glavobolje i sunčanice.

Zaštita od visokih temperatura:

· Pokušajte da rashladite prostor u kom živite a za to koristite hladniji noćni vazduh ..Otvorite sve prozore ili roletne tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je spoljna temperatura niža.

· Spustite roletne, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce. Ugasite sva veštačka svetla i što je više moguće električnih uređaja.

· Ako imate uređaj za rashlađivanje razlika između spoljašnje temperature i unutrašnje ne bi trebalo da bude veća od 10 ° C.

        Ne ostavljajte decu ili životinje u parkiranom vozilu.

· Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

· Izbegavajte boravak na suncu u periodu od 10.00 do 17.00 časova (posebno deca, trudnice, starije osobe, hronični i naročito srčani bolesnici, oboleli od šećerne bolesti);

Izbegavati naporan fizički rad.
· Tuširati se ili kupati mlakom vodom.

· Nosite laganu, široku i svetlu odeću od prirodnih materijala. Zaštite glavu šeširom širokog oboda ili kapom.

· Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti, bez jastuka kako biste izbegli akumulaciju toplote.

· Važno je piti dovoljno tečnosti, ali ne naglo, unositi tečnost i nadoknaditi elektrolite koji se gube usled znojenja (najbolje su „industrijske“ koncentrovane supe, čajevi, voćni sokovi, limunada…) izbegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

· Jesti češće lagane i male obroke. Izbegavati masnu, tešku hranu i bogatu belančevinama.

        Posetiti porodicu, prijatelje i komšije koji su sami. 

· Hronični bolesnici moraju da koriste redovnu terapiju.

· Čuvati lekove na temperaturi ispod 25ºC ili ili u frižideru (pročitati uputstva o leku).

· Ovih dana su moguće sunčanice pa zato – Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, teskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što pre otiđite u hladniji prostor i merite telesnu temperaturu;

· Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku, u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć;

· Savetujte se sa lekarom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju, navodi se u saopštenju Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“.