Najstariji loznički hram ove godine obeležava 150 godina postojanja

Na prijemu episkopa šabačkog Jeroteja kod gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, razgovaralo se o aktivnostima u susret obeležavanju 150. godišnjice postojanja i velikog jubileja za Pokrovski hram, ali i sam Grad Loznicu i sve građane ovog kraja.

Centralnoj svečanosti, 14. oktobra, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kome je i posvećena najstarija crkva u Loznici, prethodiće više kulturnih i duhovno – prosvetnih sadržaja, kao i duhovna akademija uoči praznika i sveta arhijerejska Liturgija.

„Želja je da jubilej od 150 godina podizanja crkve bude događaj kojim se daje prvorazredni značaj duhovnosti u životu Jadrana i svih žitelja sa dve obale Drine koji su kroz sve godine i događaje ispisivali letopis crkve u Loznici“. – reči su gradonačelnika Petrovića.

Prošle godine je uz podršku Grada i Ministarstva za kulturu započet veliki posao konzervacije i restauracije izuzetno značajnog ikonostasa hrama u Loznici. Tim povodom će se, kako ističe Gordana Gavrić, stručni konsultant Eparhije šabačke, u Muzeju Jadra, predstaviti brojni kulturni sadržaji na izložbi, gde će široj javnosti biti prikazani svi zahvati na restauraciji crkve, kao i konačna slika novog ikonostasa.

Veliki jubilej u kulturno – istorijskom smislu obeležiće stručna predavanja o arhitekturi i slikarstvu hrama Pokrova Presvete Bogorodice čiji će organizator biti Eparhija šabačka.

U kabinetu gradonačelnika izneto je obostrano raspoloženje za dogovor na izradi petogodišnjeg plana radova na arhitekturi hrama i parternom uređenju čitavog kompleksa starolozničke crkve. Takva duhovna veličina na mapi Srbije biće za ponos i Eparhiji i Gradu kao zamajac održivog razvoja i promocije kulturnog i verskog turizma lokalne zajednice u sveukupnom nasleđu Srbije.