Ministarka Grujičić: Lozničke zdravstvene ustanove ubuduće i organizaciono pod jednim krovom

Ministarka zdravlja, profesor dr Danica Dana Grujičić, sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, načelnikom Mačvanskog okruga Željkom Marjanovićem, u pratnji dirktora lozničkih zdravstvenih ustanova dr Milanom Todorovićem i dr Brankom Krasavac, posetila je sva odeljenja Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“ i Opšte bolnice, izražavajući žaljenje što su „poplave i to još u renoviranom Urgentnom centru, ali da srećom novi skener nije poplavljen,dok relativno stari jeste“.

-Videla sam ovu novu bolnicu, koju, zaista, svako mesto i svaki grad može da poželi rekla je ministarka. -Nažalost, došlo je do nekog zastoja u ovom kreditu, kojim se nabavlja oprema za lozničku bolnicu i, zato, molim ljude da ne krive za to ni rukovodstvom bolnice, ni grada ni oblasno rukovodstvo, jer oni na to nisu mogli da utiču, jer treba da prože ratifikacija novog kredita sa Evropskom bankom u Skupštini i čim to bude bilo, teneder će se završiti i oprema isporučena.Za koji mesec ta nova bolnica će početi da radi u punom obimu.

Ukazujući da su dobro renovirana odeljena internog i neurologije, ministarka je istakla da sledi rekonstrukcija još jednog bolničkog dela. Brine je, rekla je, „onkologija, koja u nekom od rekonstruisanih delova mora dobiti svoje mesto, jer je u njoj 200 pacijenata koji dobijaju redovnu terapiju plus oni koji dolaze na konzilijume“.Zamolila je mlade kolege da se posvete toj specijalizaciji.

– Verujte za dve tri godine biće više onkološlkih, nego kardiovaskularnih bolesnika-naglasila je ministarka, najavljujući osnivanje zdravstvenog centra, „jer su dom zdravlja i bolnica u jednom prostoru i besmisleno je da oni budu potpuno dve odvojene celine i to treba da se objedini.

Najavila je, kao važno, vraćanje neurologije i psihijatrije na nivo Doma zdravlja. Istakla je na značaj reorganizacije u zdravstvu, uz dužnu brigu o pacijentima, „ali mora da se vidi da li to mora da budu stacionarne ambulante, pokretne ambulante ili se moraju da pojačaju patronaže“.Saznala je da u Loznici ima 70 nezaposlenih medicinskih sestara, lekara bez posla nema.

Da bismo sačuvali našu zemlju, poručila je ministarka Grujičić, „moramo se razmestiti racionalno po njoj“.

Loznička bolnica je, po njemim rečima jedan od prioriteta, što se tiče investicija, „kojih je u Srbiji ukupno 13, a država u svim oblastima, uključujući u ovu, mora da vodi računa o svakom dinaru“.

DR Grujičić je rekla da mora posebna pažnja da se vodi u organizaciji posla, „da bi pacijenti bili zadovoljni, jer samo onda kada imaju poverenje u svoje lekare, samo onda kada su lekari dostupni može da se kaže da se ide kako treba“.

-Danas kada svi imaju mobilne telefone, radićemo na tome da svako može da uspostavi lako kontakt sa svojim lekarom – kaže dr Grujičić.

I ono što sam videla, i posebno domovima zdravlja, posebno u primarnim zdravstvenim ustanovama, posebno u ambulantama, nekako mi se čini da su lekari mnogo više trude nego u tercijalnim ustanovama – ističe ministarka Grujičić. -I tu ćemo da napravimo normative. Na tome se intenzivno radi, kakve se operacije rade, koliko se operacija radi, koliko jedan hirurg mora da ima operacija godišnje, a ne da imate situaciju, kao i ovde, u Loznici, da imate ljude koji imaju 200 i one dve ili tri operacije ili ušivanje, pa se to smatra operacijom! Vidim da postoji potencijal, vidim da se primaju mladi lekari. Svi zaposleni preko kovida, i sestre i lekari, biće zaposleni za stalno. To je odluka vrha države.