Kako će izgledati Loznica u periodu od 2024. do 2030. godine?

U Loznici je održana javna rasprava povodom nacrta Plana razvoja grada Loznice za period od 2024. do 2030. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici zainteresovanih strana: građani, članovi Koordinacionog tima, članovi tematskih radnih grupa,  predstavnici javnih preduzeća i institucija sa lokalnog i republičkog nivoa. Prisutnima se obratila Biljana Filipović, koordinatorka Koordinacionog tima i član Gradskog veća grada Loznice.  

Vizija razvoja grada Loznice do 2030. godine je nastala kroz proces konsultacija sa zainteresovanim stranama i predstavlja željeno stanje budućnosti, promenu koju treba ostvariti u planskom periodu kroz realizaciju predloženih mera, a samim tim i dostizanje definisanih prioritetnih ciljeva. Za grad Loznicu je definisana sledeća vizija: „Loznica je privredni centar okruga, sa održivim ekonomskim razvojem, zdrava i bezbedna zajednica sa obezbeđenim jednakim pristupom i kvalitetnim uslugama za sve građane, sa razvijenom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom, zdravstvenim i socijalnim uslugama, bogatim turističkim sadržajima, atraktivnim za biznis i porodicu.“

Učesnici ovog otvorenog sastanka, odnosno javne rasprave upoznati su sa tokom izrade tog strateškog dokumenta gde su korišćeni  isključivo zvanični izvori statistički dostupnih podataka. Ukratko je predstavljen nacrt Plana razvoja nakon čega su prisutni, tokom dvočasovne javne rasprave, postavljali pitanja i davali sugestije na sadržaj Plana. Rasprava je bila konstruktivna i svi predlozi izneti na sastanku uzeti su u obzir i biće sastavni deo zvaničnog Izveštaja o sprovedenoj javnoj raspravi.

Izradi Plana razvoja prethodile su pripreme u vidu anketa, koje su postavljene na baneru na sajtu grada Loznice i to:

1. Anketa za utvrđivanje prioriteta u planiranju društvenog razvoja Grada Loznice;

 2. Anketa za privredne subjekte;

3. Anketa za javna preduzeća;

4. Anketa za građane, čija je svrha bila, odnosno koje su imale za cilj da pomognu u definisanju problema i prioriteta u razvoju Grada.

Obrađeni su odgovori 185 učesnika u anketama.

Tokom procesa izrade Plana razvoja grada Loznice obezbeđeno je učešće svih zainteresovanih lica. Jedan od načina za participaciju u izradi ovog strateškog dokumenta je i partnerski forum, koji je u gradu Loznici održan 18. novembra 2022. godine. Partnerski forum daje  konsultativni format koji tokom izrade Plana razvoja okuplja učesnike iz svih tematskih radnih grupa istovremeno, ali i dodatne zainteresovane strane (predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora) koje ne učestvuju direktno u radu tematskih radnih grupa, te na taj način omogućava potpuniju razmenu informacija o Planu razvoja. Na navedenom partnerskom forumu bilo je 111 učesnika.

Nakon usvajanja planskog dokumenta Plana razvoja grada Loznice za period 2024 – 2030. godine  biće izrađen srednjoročni plan, gde će se naći na jednom mestu u formi akcionog plana sve mere, programi i projekti koji se realizuju u svakoj godini a planirani su u Planu razvoja ili u nižim, specijalizovanim strateškim dokumentima ili akcionim planovima grada.