Plaketa grada za Mariju, fascinantnu mladu slikarku

Devetnaestogodišnja Marija Ristanović iz Trbušnice kod Loznice, je samouka slikarka čiji su radovi ostavili mnoge bez daha, a njen talenat je predstavljen široj publici u Galeriji „Mina Karadžić“ Vukovog doma kulture. Marija je svoje sugrađane već dve godine za redom (2022. I 2023. godine) oduševila svojim talentom i slikarskim umećem na izložbama koje su realizovane u organizaciji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Marija Ristanović stvara slike koje su izvanredno realistične, do te mere da se može činiti da su fotografije. Njena umetnost prenosi veliku lepotu i detalje prirode na način koji oduzima dah. Malo ko bi poverovao da su oslikane rukom samouke devojke. Interesovanje za crtanje i talenat za slikanje pokazivala je od malena i, shodno tome, nastavila je da neguje svoj hobi do danas. Kroz likovnu umetnost, ona pokušava da svoj život nadogradi, obogaćuje za neko buduće vreme, a hiperrealizam koji ona stvara je neverovatan za njene godine.


Fascinantno je koliko lepote, ljubavi, strasti i energije izlazi iz jednog ovakog krhkog bića velikog srca, koja sav prihod od prodatih slika daruje za manastir Hilandar i druge naše pravoslavne hramove.