Atraktivna zanimanja u Tehničkoj školi u Loznici privlače sve više devojčica za upis

Tehnička škola u Loznici za upis u školsku 2023/2024. godinu budućim srednjoškolcima ponudiće 240 mesta i 12 obrazovnih profila, u tri područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, geodezija i građevinarstvo sa arhitekturom.

Prema planu upisa za narednu školsku godinu u Tehničkoj školi nije bilo promena kada je reč o obrazovnim profilima. Direktor škole, Goran Gordanić, ističe da već deceniju ova srednja škola ima dobro isplaniran upis, kao i da za svih 12 obrazovnih profila vlada veliko interesovanje učenika.

U području rada mašinstvo i obrada metala škola je od Ministarstva prosvete dobila saglasnost za upis učenika u tri odeljenja i to: tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama (30 učenika), dva odeljenja u ovom području rada su kombinovana, u jednom od njih su instalateri vodovoda, grejanja i klima uređaja i bravar zavarivač, a u drugom kombinovanom odeljenju je mehaničar motornih vozila i operater mašinske obrade rezanjem.

U područja rada elektrotehnika, takođe, su planirana tri odeljenja. Dva odeljenja u četvorogodišnjem trajanju: elektrotehničar računara (30 učenika) i elektrotehničar energetike (30 učenika). U trećem odeljenju koje je kombinovano u dva obrazovna profila trećeg stepena planirano je 15 učenika za smer električar i 15 učenika za smer autoelektričar.

U području rada geodezija, građevinarstvo i arhitektura za upis je predviđeno dva odeljenja (60 učenika). Arhitektonski tehničar u četvorogodišnjem trajanju i drugo odeljenje je kombinacija dva smera: keramičar, teracer, pećar i dekorater zidnih površina.

Od 12 obrazovnih profila koji su u ponudi Gordanić ističe da među učenicima najveće interesovanje vlada za smer elektrotehničar računara u području rada elektrotehnika, gde se već godinama unazad upisuju učenici sa najvišim brojem bodova. Kao atraktivna i tražena zanimanja tu su i arhitektonski tehničar i tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama.

Atraktivnim obrazovnim profilima Tehnička škola u Loznici razbija stereotipe klasične muške škole. U prilog tome je podatak da tu školu iz godine u godinu upisuje sve veći broj devojčica. Za sada su najviše zainteresovane za arhitektonski smer, u nekim odeljenjima tog smera je zastupljeno i više od polovine devojčica. U proseku, godišnje, Tehničku školu upiše 80 devojčica.