U slavu Sv. Savi održana svečana akademija u Vukovom domu

U Vukovom domu kulture, večeras je u prisustvu episkopa šabačkog Jeroteja, gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, sa saradnicima, sveštenstva, monaštva i velikog broja građana, održana svečana Svetosavska akademija.


Vladika je u pozdravnom obraćanju istakao da akademije koje se održavaju širom Srbije i zemaljskog šara gde god živi srpski narod, posvećene Svetom Savi, predstavljaju crkveno-nardne sabore, odnosno crkveno-narodna učilišta.
Besedu je održao dr Srboljub Ubiparipović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i sveštenik u Crkvi Ružica na Kalemegdanu.

U umetničkom programu su nastupili učenici lozničke gimnazije i Mizičke škole „Vuk Karadžić“, kao i horovi obe lozničke crkve, ‘’Sveti Roman slatkopojac“ i dečji hor ‘’Sveti Sava“, a povodom Savindana uručene su i nagrade najuspešnijim učenicima koji su sa radovima na temu svetosavlja učestvovali na literarnom konkursu lozničkih crkvenih opština.

Svečanost u čast praznika posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu, Svetom Savi, zajedno su organizovale Staroloznička i Novoloznička crkvena opština.