Vladika Jerotej služio svetu arhijerejsku liturgiju u Tronoši povodom hramovne slave, Vavedenja Presvete Bogorodice

Manastir Tronoša juče je obeležio hramovnu slavu, Vavedenje Presvete Bogorodice, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je, po prvi put od ustoličenja, episkop šabački Jerotej.

Manastirska crkva bila je puna vernika, koji su učestvovali u liturgiji, a kojoj je poseban ton dao episkop, sa sveštenstvom i monaštvom, kao i članovi crkvenog hora „Sabor srpskih svetitelja“ iz Banje Koviljače.

Tronoša je duhovni centar svih generacija Lozničana

Vladika je u besedi rekao da je Vavedenja Presvete Bogorodice krsna slava i manastira Hilandara na Svetoj gori, te najveći monaški praznik.

Manastir Tronoša

Manastir Tronoša nalazi se 17 km od Loznice, na putu za Krupanj. Po predanju, izgradnja manastira se vezuje za kralja Dragutina, koji je počeo podizati manastir, ali ga je smrt pretekla, pa ga je završila njegova žena Katarina 1317. godine.

Ponos Tronoše i Podrinja: Aleksandar Bojanić

Tokom Turskog perioda Tronoša je nekoliko puta paljena, rušena i pljačkana. Ponovo je podignuta 1559. godine.

Manastir je spaljen 1813. godine, a obnovljen je 1833. godine uz pomoć kneza Miloša Obrenovića.

Manastirska crkva, posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, poslednje oštećenje doživela je tokom Drugog svetskog rata. Ponovo je obnovljena 1961. godine i otada manastirski kompleks poprima današnji izgled.

U crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u manastiru Tronoša, čuvaju se mošti Svetog Stefana tronoškog, od kanonizacije 2017. godine.

Današnji manastirski kompleks čine: crkva, novi konak sa prostranom trpezarijom, izložbeni prostor i Muzej Vukovog ranog školovanja. Ceo manastirki kompleks je skladan i prilagođen turističkom boravku.


Za manastir Tronošu vezan je jedan od najlepših narodnih običaja: Ratarske sveće. Dva susedna sela skupljaju priloge i prilažu manastiru Tronoši, u vosku izlivene sveće za Veliki četvrtak. Sveće su visoke oko 2m i teške preko 50 kg. Ni u najtežim danima istorije ovog kraja, ovaj običaj nije prekidan.Nedaleko od manstira Tronoše, nalazi se desetocevna betonska česma sa hladnom izvorskom vodom, koju narodno predanje pripisuje devetorici braće Jugovića i starom Jug – Bogdanu.

Iznad česme izdiže se kapela Svetog Velikomučenika Pantelejmona. Prvobitna česma i kapela, po narodnom predanju podignute su uoči Kosovske botke 1388. godine.

Sadašnja kapela sa česmom podignuta 1968. godine.