Rade Jorović postao dopisni član SKANU -Pesmom uzdarje zaslužio

Joroviću visoko uzdarje uručio Lozničanin Vladimir Mitrić, član SKANU


Estradni umetnik Rade Jorović, koji godinama pesmom pronosi slavu Šumadije i Srbije, postao je dopisni član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.Odluku o prijemu u redove ove akademije, koja nastavlja tradiciju one između dva svetska rata, na čijem čelu su bili Josif Pančić, Jovan Cvijić, Stojan Novaković i drugi, doneo je Naučni savet SKANU, čiji je predsednik akademik profesor dr Mirko Kerkez,čuveni srpski hirurg, višegodišnji zamenik direktor Kliničkog centra Srbije.


Joroviću je akt o izboru za dopisnog člana SKANU uručen na svečanosti, koja je upriličena u Topoli, „srcu Šumadije“, u prisustvu akademika profesora dr Miljka Ristića, uglednog našeg kardiohirurga, koji je u rukama držao i izlečio više od 16 hiljada srca, akademika profesora Dragana Damjanovića, znamentitog srpskog novinar i vrsnog pisca, pomenutog akdemik Kerkeza i akademik profesora dr Veljko Đukića, slavnog vaskularnog hirurga i učitelja mnogih naših, danas, vrhunskih stručnjaka u toj oblasti u zemlji i svetu, akademika profesora Sokola Sokolovića, pozanog umetnika.


Jorović će raditi u Odeljenju umetnosti na čijem je čelu akademik Soko Sokolović.Popularni pevač pesme „Žene vole oficire“ i mnogih drugih kaže da je počastvovan ovim izborom i, sa pažnjom i poštovanjem je pevao sa devojkama iz Oplenca, koje su se oglasila najlepšim, drevnim izvornim srpskim, rodoljubivim pesmama, kako bi ulepšale ovu svetkovinu u kraju slavnih Karađorđevića.


-Meni je ovo i velika radost, a zahvalnost izražavam pesmama -rekao je Jorović na slavlju koje usledilo u Parohijskom domu Karađorđeve svetinje. -Divan je osećaj kad vaš radi neko i kada usledi tako visoko uzdarje od tako uglednih, uspešnih, pametnih, ostvarenih i pamatenih ljudi iz SKANU, koja ima 15 odeljenja, među kojima i, kao ni jedna druga u Evropi, Odeljenje duhovnosti i bogoslovlja.


Jorović je pevao, od srca, za goste, prijatelje, među kojima je prednjačila muzika posvećena, pre svega Šumadiji i Srbiji, uz orkestar akademika profesora dr Dragana Bataveljića.Želeo je da zajednički sa svima njima proslavi priznanje i čast koju je dobio.


Čula se i zanimljiva anegdota, vezana za vrlog akademika i profesora Bataveljića, koji je uspešan i u muzici.Elem, posle jedne svirke Bataveljić se požalio da se baš umorio.Iz publike je čuo komentar : -Tako ti i treba kad nisu učio školu!

Gost iz publike nije ni slutio da ga, kao i druge, zabavlja i te kakav univerzitetski profesor.

V.Mitrić