Strategije razvoja urbanog područja grada Loznice

Na zajedničkom sastanku gradonačelnika Vidoja Petrovića i saradnika sa predstavnicima Programa Evropske unije za lokalni razvoj „EU PRO PLUS“ bilo je reči o uspostavljanju institucionalnog okvira Strategije razvoja urbanog područja grada Loznice.

Kako je istakao menadžer Sektora za razvijanje kapaciteta Viktor Veljović taj program je zapravo reafirmacija urbanog identiteta grada sa značajnim kulturnim i istorijskim nasleđem gde je sačuvano sećanje na tradiciju industrijske proizvodnje i turizma. To je ujedno i put za aktiviranje nekih zaboravljenih lokacija da se tzv. „testiranjem“ u različitim kontekstima ovakvim instrumentima i finansijskim ulaganjima Evropske unije neke gradske teritorije stiču ravnopravniji pristup u odnosu na neke veće urbane centre. Cela priča svodi se na veću atraktivnost življenja na javnim prostorima, bilo da je reč o znamenitistima iz bliže i dalje istorije: Banji Koviljači, priobalju Drine, Gučevu, Ceru, Vidojevici, Tronoši, Tršiću…

Gradonačelnik Vidoje Petrović smatra da je uvek lepa vest kada Loznica postane prepoznatljiva na vrhu lestvice gradova koji su to postali kroz projekat ove državne i evropske strategije.

  • „To je novi iskorak Loznice u okviru projektnog finansiranja i dodatna vidljivost sveukupnog razvoja našeg grada koja se reflektuje na više sfera društvenog života. Mi smo uvek okrenuti budućnosti, beležimo privredni rast kroz reindustrijalizaciju kao i unapređivanje turističke ponude, kaže Petrović. Imamo dobro partnerstvo i divnu saradnju kroz Program „EU PRO PLUS“, i naša radna grupa će sa njima, u šta sam siguran, u vremenu pred nama dati nove rezultate“, rekao je Petrović.
  • „Ideja izgradnje Trga privrednika sa pogledom ka Drini uvek nas pokreće pa se u Gradskoj upravi rodio jedan vrlo originalan i jedinstven projekat našeg Tima za budućnost Loznice. To nas je naročito obradovalo i učvrstilo u uverenju da imamo posvećenu lokalnu samoupravu u iznalaženju puteva integracije u život celokupne zajednice. Oni su motorna snaga svih razvojnih ideja i pogleda, naše vlastito bogatstvo i resurs u koji ćemo uvek više i bolje ulagati, jer je Loznica u sadašnjem stadijumu razvoja nadmašila i vlastite kapacitete. A to je, priznaćete, lepša strana bavljenja ovim poslom, zaključuje gradonačelnik“, Vidoje Petrović.

Projekat EU PRO PLUS finansira Evropska unija i odvija se u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.