Duplo više novca za program energetske sanacije u Loznici

Grad Loznica će i ove godine u saradnji sa Ministarstvom energetike realizovati program energetske sanacije objekata, najavljeno je danas u gradskoj upravi.

Gradski menadžer, Dejan Stalović, i zamenik načelnika Gradske uprave, Milorad Matić, najavili su raspisivanje konkursa za sprovođenje mera energetske sanacije za privredne subjekte, u okviru kojeg će, na inicijativu gradonačelnika Vidoja Petrovića i  gradskog rukovodstva, Grad Loznica kao i resorno ministarstvo opredeliti duplo više sredstava nego prethodne godine.

„ Za ovogodišnji konkurs za privredne subjekte, koji ćemo raspisati u ponedeljak 23. maja,  naša lokalna samouprava opredelila je 10 miliona dinara što je ispoštovalo i resorno ministarstvo koje je isto toliko izdvojilo odnosno ukupno 20 miliona dinara što je duplo više nego prošle godine“ – objasnio je Stalović i dodao da će u okviru ovog konkursa biti izabrani izvođači radova za postavljanje fasada i termoizolacije, zamenu stolarije,  ugradnju kotlova na pelet i gas i toplotnih pumpi.

„ Konkurs traje 15 dana. Apelujem na privredne subjekte da se prijave. Konkursna dokumentacija je jednostavna i može se preuzeti sa sajta grada ili podići na šalteru Gradske uprave. Uslovi su da privredni subjekat mora biti registrovan najmanje šest meseci, da ne sme biti u postupku stečaja ili likvidacije i da mora imati odgovarajuće ateste i sertifikate. Ciljevi konkursa su podizanje nivoa energetske efikanosti, smanjenje troškova nabavke energenata, a samim tim podizanje kvaliteta života naših građana. U skladu sa tim očekujemo veliki broj prijava kako privrednih subjekata, a kasnije i građana“ – dodao je gradski menadžer.

Zamenik načelnika Gradske uprave, Milorad Matić, precizirao je da će konkurs trajati do 7. juna nakon čega će biti sprovedena evaluacija prijava, a potom će zaključivati ugovore sa izabranim privrednim subjektima.

„ Kriterijumi su propisani javnim pozivom i svode se na dve stvari, a to su cena i rok izvođenja radova. Nakon ovog biće raspisan i javni poziv za energetsku sanaciju za građane. Komisija će raditi što efikasnije kako bi konkurs za građane raspisali u prvoj polovini juna i već do prvog jula započeli realizaciju i ušli u samu proceduru konkursa“ – zaključio je Matić.