U Loznici počeo Festival glumačkih ostvarenja

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić otvorio je sinoć u Vukovom domu kultutre u ime Grada Loznice 15. Festival glumačkih ostvarenja i tom prilikom poželeo dobrodošlicu gostima iz osam amaterskih pozorišta Srbije, koja se takmiče za neku od festivalskih nagrada, a takođe pozdravio mnogobrojnu publiku, koja je kao i uvek do sada, svojim prisustvom i aplauzom, svesrdno podržala ovu uglednu i tradicionalnu kulturno-umetničku manifestaciju, namenjenu svim uzrastima.


Povodom svečanog otvaranja 15. Festivala glumačkih ostvarenja u Vukovom domu kulture, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je u ime Grada Loznice poželeo dobrodošlicu gostima iz osam amaterskih pozorišta Srbije, koja se takmiče za neku od festivalskih nagrada i pozdravio mnogobrojnu publiku, koja je kao i uvek do sada, svojim prisustvom i aplauzom, svesrdno podržala ovu uglednu i prepoznatljivu kulturno-umetničku manifestaciju, namenjenu svim uzrastima.


– Ovo smo čekali, lep povod, punu salu Vukovog doma kulture, a ne moramo da nosimo maske. Loznica je uvek imala značajno mesto na mapi kulturnih dešavanja. Ne samo zato što smo iznedrili Vuka Stefanovića Karadžića, već zbog toga što u kulturi srpskog naroda nikada nismo bili ono što se naziva kulturna provincija. Ova pozorišna scena je pod reflektore profesionalnih pozorišta ispratila ne mali broj glumaca i studenata glume – istakao je Đokić.


Kako je rekao, jedan od razloga što je Loznica postala grad jeste upravo njen kulturni značaj.Za vreme festivala u našoj Loznici se oseća posebna atmosfera, loznička publika sa istančanim osećajem za dobru pozorišnu predstavu dolazi i prati festival. Za vreme festivala naš grad je i veći i lepši. Veći jer nam dolaze gosti, lepši jer u zavisnosti s koje strane dolaze osećaju se različite varijante našeg jezika. Ne treba zaboraviti da festival podiže mostove između gradova, pozorišta, glumaca, to je dobra prilika da se razmeni iskustvo u kulturi, a ja se radujem što će Loznica narednih desetak dana ugostiti pozorišta iz raznih gradova naše zemlje. Lepota je jedini jezik koju umetnost poznaje, a kako reče veliki Dostojevski – „Lepota će spasiti svet“ pa neka tako i bude – poručio je Đokić povodom otvaranja festivala.


Predsednik KUD „Karadžić“Dragan Tošić, ukazao je da je ideja o pokretanju festivala stvorena sa ciljem da se učvrsti i unapredi saradnja sa drugim pozorišnim ansamblima kao i da se razmenjuju iskustva u pripremanju predstava.


– Ovaj jubilarni festival smo proširili pa je u zvaničnoj konkurenciji osam predstava, umesto šest. Naša nije u konkurenciji za nagradu, kao ni predstava profesionalnog pozorišta koja se igra na kraju smotre u čast nagrađenih, ali ćemo kao i do sada dodeliti specijalnu nagradu „Petar Grujić“, jednom od članova našeg pozorišta za doprinos njegovom razvoju – kazao je Tošić.