Lazareva subota u Čokešini: Sećanje na srpske junake

Kod spomenika junacima boja na Čokešini odavanjem počasti obeležena je 218. godišnjica bitke iz Prvog srpskog ustanka.

Igumanija manastira Čokešina, mati Ana, uvek je u pripravnosti da se nešto ne izostavi, a stigne i da dočeka goste još na ulasku u portu manastira.


Sećanjem na podgorske junake, Gligorija i Dimitrija Nediće i 300 hrabrih jadarskih ustanika koji su, na Džajevcu zaustavili Turke u prodoru ka Šapcu u Prvom srpskom ustanku, najpre je služena liturgija, a u porti manastira održan parastos srpskim junacima.

U ime grada Loznice, nakon polaganja venaca, obratio se pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić

Đokić se osvrnuo na reči Leopolda Rankea, nemačkog istoričara, koji je Čokešinu nazvao srpskim Termopilima.

  • „Srpski vojnici su pre više od dva veka na ovom mestu vodili bitku za slobodu, a mi danas vodimo bitke koje su usmerene ka poboljšanju životnog standarda, otvaranju novih radnih mesta, modernizaciji infrastrukture, te u svim drugim oblastima života“, rekao je u svom obraćanju pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Goran Vilić, istoričar iz Muzeja Jadra, osvežio je sećanje na ovaj značajan istorijski događaj podsetivši da je ovaj boj vođen 28. aprila 1804. godine i da su u njemu učestvovala i poginula 303 ustanika, predvođena braćom Damjanom i Gligorijem Nedić iz Osečine.

Učesnice programa iz Gimnazije „Vuk Karadžić“ Loznica


U umetničkom delu programa učestvovali su etno grupa „Lozice“, recitatori Gimnazije „Vuk Karadžić“ Loznica, učenici OŠ „Petar Tasić“ Lešnica, izdvojenog odeljenja u Čokešini i Mladen Jevrić, guslar.

Guslar Mladen Jevrić

Organizatori programa obeležavanja Boja na Čokešini su Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Grad Loznica, Manastir Čokešina i Mesna zajednica Čokešina.