Štab za vanredne situacije: Krajem februara zatvaranje Kovid odeljenja

Na zasedanju Gradskog štaba za vanredne situcije kojim je predsedavao gradonačelnik Vidoje Petrović, komandant Štaba, usvojena je informacija o stanju u vezi s pandemijom „Kovid 19“ na teritoriji našeg grada.

Smanjuje se broj obolelih i pacijenata koji su na bolničkom lečenju pa se krajem februara očekuje zatvaranje Kovid odeljenja koje je privremeno radilo pri internističkoj službi Opšte bolnice. Sve je pod kontrolom, saopštavaju iz Doma zdravlja uz podsećanje da je do sada u Loznici vakcinisano oko 60 odsto građana. Mere, koje su propisane od strane države i kriznog štaba uglavnom se primenjuju i tako će biti dok se virusna bolest ne zaustavi.


Gradski štab je prihvatio izveštaj o radu tokom protekle godine s posebnim osvrtom na planske aktivnosti u vezi zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama. Blagovremeno i u potpunosti su, kako je ocenjeno završene sve obaveze i zadaci u 2021. godini proistekle iz saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Sektorom za vanredne situacije i potrebama Republičkog i Okružnog štaba. Lokalna samouprava Loznice bila je uključena u Operativno taktičku vežbu „Sistem 2021“ koja je prošle jeseni uspešno organizovana sa Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske na reci Drini i dala prepoznatljiv značaj u vreme elementarne nepogode usled obilnog snega koji je nepovoljno doprineo elektroenergetskoj situaciji.


Prihvaćen je Operativni predlog plana odbrane od poplava na vodotokovima drugog reda. Deset vodotokova, koji su u nadležnosti grada je u potpunosti uređeno dok se za preostaah pripremaju planski dokumenti za sanaciju. To će, uz izdvajanje dodatnih finansija iz budžeta grada u narednim godinama doprineti većoj bezbednosti i manjim štetama usled poplava. U tom smislu, prihvaćen je i predlog Programa mera i radova na vodotokovima drugog reda za smanjenje rizika od poplava na teritoriji Loznice za ovu godinu koji je prosleđen Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“.