U Zvorniku počeli programi Svetosavske nedelje

Predavanjem o Svetom Savi koje je održao arhimandrit Dositej Hilandarac, iguman manastira Ćelije kod Lajkovca, sinoć je u zvorničkom Domu omladine otvorena 29. Svetosavska nedelja.

Arhimandrit je istao da je u jednom predavanju teško reći po čemu je sve značajan Sveti Sava koji je iz plemenitog roda i koji je, skupivši snage, odbacio zemaljsko radi nebeskog carstva, što je neki drugačiji pogled na svet. Sveti Sava je, kaže Dositej Hilandarac, bio ugodan Bogu za neka mnogo velika dela i Bog ga je izabrao da preko njega učini srpskom narodu mnoga dobra dela.

Predsednik zvorničkog SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić rekao je “da smo ponosni što obeležavamo i proslavljamo ime Svetog Save, našeg svetitelja i prosvetitelja, državnika koji  daje snagu, hrabrost i ljubav za istrajavanje na putu Svetosavlja”.

Himnu Svetom Savi otpevala je mlada Zvorničanka Irena Spasojević uz klavirsku pratnju Ljubiše Popovića.

U nastavku Svetosavske nedelje večeras će koncert održati KUD „Sveti Sava“ , sutra je na programu Svetosavska akademija uz učešće glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske Gorana Jokića, Prvog pevačkog društva „Izvornik“, kao i učenika Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“, Tehničkog školskog centra i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“.

Na Savindan, 27. januara, u školama će biti proslavljena školska slava, dok će u Domu omladine biti prikazan film “Božji čovek“.

Tradicionalni izbor sportiste godine biće održan u petak, 28. januara, dok će dan kasnije, u subotu, pozorište „Maslačak“ odigrati predstavu za decu „Cile, razmaženo pile“, u dva termina.

Organizator „Svetosavske nedelje“ je Grad Zvornik u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“.