Loznička Kancelarija za mlade primer drugim kancelarijama u regionu

Radni sastanak predstavnika lokalnih samouprava Mačvanskog upravnog okruga u cilju predstavljanja projekta Opens, koji obuhvata unapređenje omladinskog aktivizma i formiranje mreže omladinskih centara u Srbiji, održan je danas u lozničkoj Kancelariji za mlade, koja je primer dobre prakse u našem regionu i šire.

Tim povodom pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić, istakao je da su mladi prioritet politike koju vode naša Vlada i predsednik i da su u našem gradu mladi uključeni u sve sfere društvenog života od obrazovanja, kulture, sporta.

“U Loznici je pre 14 godina otvorena Kancelarija za mlade, a 2012. godine na predlog gradonačelnika Vidoja Petrovića uz pomoć italijanske Vlade odnosno regije Emilija Romanja izgrađen je ovaj Omladinski centar. Loznički mladi su bili članovi Savetodavnog odbora Ministarstva omladine i sporta, kada se donosila Nacionalna strategija za mlade i Akcioni plan za realizaciju te strategije”, kazao je i podsetio da je za unapređenje položaja mladih loznička KZM je dobila nagradu Mlad grad, a kasnije i specijalno priznanje.

“Ako se analizira rad KZM vidljivo je da je ovde prošlo na hiljade mladih kroz razne oblike neformalnog obrazovanja – kursevi stranih jezika, informatike, pripreme za polaganje prijemnih ispita, psihološko i karijerno savetovalište, škole fotografije i drugo. Posebno smo ponosni što su mladi iz Loznice učestvovali u razmenama sa mladima iz Italije, Poljske, Nemačke, Francuske, Amerike”, rekao je on.

Kako je istakao, Loznica je danas jedan od retkih gradova gde se realizuje program „Loznica najboljima“ čija je suština da se mladi koji su završili fakultet sa visokim prosekom vrate u naš grad i da radeći na poslu i na raznim projektima podižu kapacitete Gradske uprave, lokalnih javnih preduzeća i ustanova, a sve kako bi građanima olakšali korišćenje usluga.

“Pre četiri godine smo u Tršiću, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i naporu gradonačelnika da opredeli sredstva u lokalnom budžetu, izgradili Naučno-obrazovno kulturni centar „Vuk Karadžić“, gde mladi iz Srbije, Loznice i dijaspore mogu da izučavaju naš jezik u vrlo pristojnim uslovima. Kada uzmete u obzir sva ulaganja u mlade onda je jasno zašto predstavnici mladih iz žele da dođu ovde i vide kakva su naša iskustva”, zaključio je Đokić.

Prema rečima načelnika Mačvanskog upravnog okruga (MUO) Vladana Krasavca, Loznica je izabrana kao primer dobre prakse i jedna od retkih lokalnih samouprava čiji Omladinski centar ima dobar prostor i uslove za rad.

“Na današnjem savetu MUO na temu omladinskog aktivizma predstavljen je projekat Opens evropske prestonice mladih Evrope Novog Sada i mapiranje prostora za rad omladinskih organizacija u Srbiji”,  kazao je Krasavac.

Koordinator Opensa Vukašin Grozdanović kazao je da je ovaj sastanak održan kako bi videli kakvi su kapaciteti što se tiče omladinskih centara postoje u Mačvanskom okrugu i da na primeru dobre prakse u Loznici pokušaju da naprave mrežu omladinskih centara u Srbiji i uspostave standarde rada u cilju saradnje i razmene ideja.