„Svečovek“ obeležio rođendan Dostojevskog

Foto: svecovek.rs

U „Božjem selu“ Donje Leskovice ispod planine Povlen, gde je Sveti Vladika Nikolaj počeo svoju bogatu karijeru kao mlad učitelj i upravnik škole, Udruženje ljubitelja hrišćanske kulture i duhovnosti SVEČOVEK, u parku kulture seoskog domaćinstva drevne porodične zadruge Ranković, svečano obeležilo 200-godišnjicu rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

U popodnevnim satima organizovana je panel diskusija, a u produžetku radna i svečarska trpeza ljubavi, na kojima se govorilo o životu i delu velikog ruskog, slovenskog i svetskog pisca. U obeležavanju važne godišnjice uzeli su učešća prva dva čoveka srpske kulture i umetnosti – akademik i pesnik Matija Bećković i širom sveta proslavljeni režiser, scenarista i dramski umetnik Nemanja Kusturica. U okviru svečanosti predstavljena je i tek izašla knjiga Matije Bećkovića ONAMO NAMO – PORTRETI I PESME, u izdanju kompanije NOVOSTI.

Slavni reditelj Nemanja Kusturica, govoreći sa velikim emotivnim i umetničkim nadahnućem o slavnom piscu, najavio je skori izlazak svog novog romana DRAGI MOJ FJODOR, koji će poslužiti kao scenario za film o Fjodoru Dostojevskog, koga sa velikom radošću i nestrpljenjem očekuju stotine miliona ljubitelja Dostojevskog širom planete.

Svoj doprinos ovom važnom događaju dali su predstavnici Kompanije NOVOSTI – direktorka izdavačke delatnosti, spisateljica i novinarka Jelena Jovović, generalna sekretarka Kompanije Lidija Obradović i dopisnik Večernjih Novosti iz Loznice i Šapca, ugledni novinar Vladimir Mitrić.

Poseban ton i značaj svečanosti dala je proslavljena novinarka i voditeljka kultne emisije DOK ANĐELI SPAVAJU – Marina Rajević Savić, i jedna od najvećih Zvezdinih zvezda Dušan Dule Savić, najavivši skori izlazak knjige o svojoj uspešnoj fudbalskoj karijeri iz pera novinara Aleksandra Apostolovskog pod naslovom DULE SAVIĆ.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao jedan od najeminentnijih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, kanonista i pravnik – protojerej Prof. dr Velibor Džomić sa suprugom, uglednom lekarkom sa VMA dr Marom Džomić.

Ovim događajem počeo je rad ove ambiciozne i perspektivne kulturne institucije SVEČOVEK, koja je već za nepunih mesec dana, na društvenim mrežama, stekla rekordan broj pratilaca i čitalaca.

Ako bi se ceo ovaj kulturni događaj, u senci kupola svetolelićke i svetoćelijske obitelji, sveo na jednu sažetu poruku urbi et orbi (gradu i svetu), ona bi glasila:

U kulturi i duhovnosti je spasenje čoveka i sveta!

Autor: Vladimir Mitrić