IN MEMORIAM: Sveštenik Mileta Tovarović

Malozvornički prota, višegodišnji paroh i starešina hrama Sabora svih Srba svetitelja,Mileta Tovarović, preminuo je u 59. godini, u Zdravstvenom centru „Dr Milenko Marin“ u Loznici, gde je primljen pre nekoliko dana.

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, porodici preminulog protojereja, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Malom Zvorniku izrazio je iskreno saučešće i žaljenje zbog njegove prerane smrti.

„U ime rukovodstva opštine Mali Zvornik, zaposlenih u Opštinskoj upravi, sugrađana i u svoje ime, izražavam najiskrenije saučešće i žaljenje zbog smrti protojereja Milete Tovarovića, koji nas je duboko rastužio svojim iznenadnim i preranim odlaskom. Odlaskom oca Milete, naša lokalna zajednica izgubila je mnogo i to je činjenica koju ćemo, mnogo više nego danas, osetiti u vremenu koje dolazi. Iako je svojim predanim službovanjem i propovedanjem u protekle dve decenije među parohijanima učvrstio pravoslavnu veru i običaje, njegov odlazak ostaće nenadoknadiv gubitak za sve stanovnike Malog Zvornika“, naveo je Jevtić i kratko dodao: „Počivajte u miru, oče Mileta“.

Poreklom iz mesta Bukor, u Pocerini, iz pobožne familije Tovarovića, prota Mileta službovao je u Malom Zvorniku više od 20 godina.

Pod njegovim starešinstvom završena je izgradnja crkve u centru Malog Zvornika, koja je donedavno bila jedina pravoslavna bogomolja u ovom mestu.

Zaslužan je i za podizanje i uređenje crkve u steni „Mali Ostrog“, nedaleko od mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića, koja je sagrađena, kako je u svojim besedama voleo da ističe, uz podršku vernog naroda sa obe obale reke Drine.

Otac Mileta neumorno je i sa radošću služio Bogu i ljudima.

U Malom Zvorniku, nakon više decenija, vratio je proslavu gradske krsne slave, Svetog Prokopija, i hramovnih slava, sa litijama, uveo redovna bogosluženja u crkvama i pokrenuo verske manifestacije, kao što je „Plivanje za bogojavljenski krst“ i svake godine na praznik Krstovdan „Izbor najlepšeg slavskog kolača“ u Srbiji i Republici Srpskoj .

Voljen i cenjen od svojih parohijana, otac Mileta ostaće upamćen po predanom radu i mnogim bogougodnim delima koje je činio.

Zahvaljujući pokloničkim putovanjima i hodočašćima u zemlji i inostranstvu, koje je često organizovao, mnogi vernici posetili su manastir Ostrog i druge svetinje i odlazili na poklonjenje moštima Svete Petke, u rumunskom gradu Jaši.

Sveštenik Mileta Tovarović iza sebe je ostavio suprugu Nadu, četvoro dece i desetoro unučadi.

Molitva u crkvi Sabora svih Srba svetitelja u Malom Zvorniku, povodom upokojenja sveštenika Milete Tovarovića, biće upriličena u ponedeljak, 15. novembra, u 09 časova, a opelo u 11 časova.

Otac Mileta biće sahranjen kod hrama u rodnom Bukoru, u 14.00 časova.