Loznica se pridružila kampanji „Budimo vidljivi“

Agencija za bezbednost saobraćaja promovisala je u Loznici nacionalnu kampanju „Budimo vidljivi“, sa akcentom na bezbednost učesnika u saobraćaju u uslovima smanjene vidljivosti.

“Grad Loznica podržava ovu kampanju jer se uklapa u program „Loznica bezbedan grad“, koji je osmislilo rukovodstvo grada i gradonačelnik Vidoje Petrović “- rekao je gradski menadžer Dejan Stalović .

Prema njegovim rečima, u okviru programa „Loznica bezbedan grad“, u toku je velika akcija postavljanja semafora i instaliranja kamera za merenje brzine iz svih pravaca dolaska u Loznicu.

“ Svedoci smo da je jedna takva kamera postavljena na ulasku u Banju Koviljaču dok se za ostala tri pravca, ulazak iz Šapca, Valjeva i Republike Srpske izrađuju lokacijski uslova. Biće postavljen i veliki broj kamera za video nadzor gde ćemo dodatno podići bezbednost u našem gradu na  viši nivo i promovisati kampanju „Loznica bezbedan grad“ – dodao je Stalović.

Zamenik gradonačelnika Marko Vidić kazao je da je Grad Loznica svesrdno podržao ovu akciju kao i da cele godine daje podršku bezbednosti u saobraćaju i većoj vidljivosti pešaka, biciklista i mladih.

“ Pokušavamo da biciklistički saobraćaj učinimo vidljivijim zbog čega smo nedavno potpisali Memorandum o razumevanju sa našim Planinsko biciklističkim društvom „BicikLO“, u okviru kojeg ćemo raditi i na izgradnji biciklističkih staza tako da se sve to uklapa u akciju bezbednosti u saobraćaju u Loznici” – rekao je Vidić.

Filip Živković iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da su na osnovu analiza koje su sproveli uočili da već godinama unazad pešaci i biciklisti stradaju naročito u noćnim uslovima, a posebno u jesenjem periodu kada ranije pada mrak.

“ S tim u vezi agencija je pokrenula nacionalnu kampanju „Budimo vidljivi“, koja je zapravo deo kampanje „Um na drum“ gde želimo da na bezbedan način pomognemo ljudima da budu viljivi tokom vožnje odnosno pešačenja. Na štandovima delimo promotivni materijal kao što su prsluci, svetla za bicikla i druga oprema sa ciljem da naročito deca i stariji ljudi i drugi budu vidljiviji ostalim učesnicima u saobraćaju, a pre svega vozačima “ – objasnio je Živković.