Položen kamen temeljac za izgradnju spomen obeležja u Cikotama

U Cikotama je danas postavljen i osveštan kamen temeljac za izgradnju spomenika žrtvama iz ovog mesta u Drugom svetskom ratu, koji će, pored krsta na centralnom mestu imati ispisana imena svih 396 streljanih civila, 19. oktobra 1941. godine.

Kamen temeljac za spomenik, na dan kada je pre 80 godina Nemačka kaznena ekspedicija streljala 396 lica, od kojih su 135 bila deca mlađa od 10 godina, položili su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, pomoćnica ministra rada, Sektor za boračko invalidsku zaštitu, Maja Đorđević i pomoćnik gradonačelnika Loznice, Ljubinko Đokić.

Đokić je ovom prilikom podsetio da su nemački zlikovci, tog 19. oktobra, opkolili Cikote i ubijali sve što se kreće.

“To je nečuveno! Ako se pitamo zašto su ubijali decu koja znaju samo svoje ime i prezime, odgovora nema. Verovatno zato što su Srbi i što su imali takva imena. Mi zaboraviti nećemo, a oprostiti ne smemo”, rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Spomen obeležje u Cikotama biće podignuto uz podršku Grada Loznica, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna i donatora.

“Generacije će pamtiti vekovima na ovim prostorima, jer nema kuće u Cikotama koja nema žrtvu tog 19. oktobra 1941. godine” istako je državni sekretar Zoran Antić.
Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, Života Isaković, objašnjava da je na inicijativu meštana i MZ Cikote ovo udruženje nosilac projekta i ideje oko podizanja spomen obeležja.

“Prvo smo dobili podršku Grada Loznica, gde je formiran odbor za podizanje spomenika, te smo sva dokumenta koja smo obezbedili, prosledili Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, koji su prepoznali našu ideju i prihvatili projekat”, zaključio je Isaković.