Otvaranje 88. Vukovog sabora

Himnom Vuku“ Stevana Stojanovića Mokranjca počelo je svečano otvaranje 88. najstarije i najznačajnije kulturne manifestacije u Srbiji.

Loznica i Tršić i ove godine biće centri kulturnih dešavanja sa bogatim programom koji će tokom sedam dana, koliko traje Vukov sabor, posetioci imati priliku da vide. Ovogodišnji Vukov sabor biće u znaku dve najznačajnije ličnosti srpske književnosti – Andrića i Vuka.

Pozdravnu reč u ime domaćina uputila je mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu koja je najavila da će kroz ovogodišnji program Vukovog sabora biće obeležen važan jubilej za našu kulturnu istoriju – 60 godina od dodele Nobelove nagrade velikanu pisane reči – Ivi Andriću.

Posetioci će, u narednim danima, biti u prilici da prisustvuju predstavljanju naše najstarije kulturne institucije, Matice srpske, zatim da premijerno pogledaju projekciju dokumentarnog filma „Prvi Vukov sabor u Tršiću“ (1933) Jugoslovenske kinoteke.

Tokom saborskih dana naši sugrađani i posetioci imaće priliku da u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, Muzeju jezika i pisma, kao i u Naučno-obrazovno kulturnom centru u Tršiću vide izložbe Etnografskog muzeja u Beogradu i kolekciju iz Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ iz Valjeva.

Predstaviće se i  Udruženje književnika Srbije, Ilustrovani kalendar „Danica“ Vukove zadužbine, kao i najnoviji broj „Književnih novina“.

Osim značajnog jubileja – 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, biće obeleženo i 50 godina Međunarodnog slavističkog centra. U Tršiću će biti predstavljene knjige „Velike teme srpske lingvistike“ i „Vuk u Tršiću“.  Direktorka Centra za kulturu pozvala je Lozničane da prisustvuju završnoj svečanosti 88. Vukovog sabora, u nedelju 19. septembra u 12 časova na  Saborištu. Tradicionalnu završnu besedu imaće prof.dr Aleksandar Milanović a u umetničkom delu programa biće izveden dramolet u tri slike: „Ivo Andrić: častan pobednik“, po tekstu Muharema Bazdulja, u režiji Marka Stanića.

Ovogodišnji Vukov sabor je, u ime Ministarstva kulture i informisanja, otvorila pomoćnica ministarke, Slavica Trifunović. „Posebna mi je čast da otvorim 88. Vukov sabor na dan kada je pred poslanicima u Skupštini Srbije bio Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličkog pisma čijim će uredbama biti određena upotreba srpskog jezika i donete mere za zaštitu čiriličkog pisma kao matičnog pisma naše nacije i kulture”, rekla je Trifunović .

“Čini mi se da je to pravi način da se, ne samo ovaj saziv Skupštine i Vlade, već i svi građani Srbije oduže liku i delu Vuka Karadžića”, naglasila je Trifinović i dodala da uvek treba imati na umu da nam je Vuk, svojom reformom, dao univerzalni „alat“ za pisanje i govor, ali je na nama da ga sačuvamo, unapredimo i prilagodimo vremenu u kojem ubrzani tehnološki razvoj ključno redefiniše sve segmente života.

 U nastavku svečanosti otvaranja Sabora, publika u Vukovom domu kulture je sa oduševljenjem ispratila dva klavirska koncerta „Metohijska pojanja“ i „Raški mozaik“ kompozitora akademika Svetislava Božića u izvođenju filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, šefa dirigenta Filharmonije mladih i dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, uz pratnju pijaniste Aleksandra Sinčuka iz Rusije, pobednika na mnogim međunarodnim pijanističkim takmičenjima i profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.