Put, najvitalnija potreba zaseoka Lukića u Jarebicama

Kada je sada već daleke 1993. godine Milun Lukić iz Jarebica u svojoj kućnoj zgradi instalisao polovan Krušikov strug i na njemu započeo porodični biznis proizvodnje opruga za okove nadaleko poznate firme „Bane Sekulić“ bilo je malo ljudi koji su verovali da će se ovaj marljivi domaćin izboriti sa nedaćama inflatornog monetarnog udara i opstati tri decenije na malom jugo-tržištu.


Od kada je gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću iz Odeljenja za privredu predstavljeno ovo gazdinstvo nije prošlo puno vremena da i ove neimare uvrsti u kalendar redovnih poseta mesnim zajednicama. I tako, u pratnji najbližih saradnika iz Gradske uprave, Gradskog veća, javnih preduzeća, narodnog poslanika, gradskog urbaniste i stručaka za agroekonomiju i veterinu iz Tima za budućnost Loznice, na putu ka rubnim selima Loznice, Donjoj Sipulji i Pomijači, gradonačelnik Petrović došao je u kuće Lukića.

– Jedan od primera da ako čovek ima ideju i volju za rad, posvećenost i dobro planiranje i preduzimljivost, može uspeti i u vreme najveće hiperinflacije. Nama trebaju ovakve zanatske radnje, trebaju i Srbiji. To su zamajci dobre budžetske politike – kaže Vidoje Petrović, uz podsećanje da je u Loznici za prvih šest meseci u poređenju sa istim periodom lane, lokalna kasa punija za 258 miliona dinara.

– Sve to imamo uz odličnu podršku naše države, kaže gradonačelnik, pa tako i mi stvaramo ambijent da mesne zajednice osete našu podršku – naglasio je gradonačelnik.

Prvi čovek Loznice uverio se na licu mesta koji su prioriteti za bolji život u Jarebicama.

– Iz Saveta mesne zajednice rekli su nam da je asfaltiranje puta u dužini od 1700 metara najvitalnija potreba. Smatramo da je svake godine potrebno nešto prinoviti, da se ne stoji u mestu. Putevi su ključna investicija za razvoj svakog mesta, što ne znači da dajemo manji značaj drugim inicijativama, poput pešakih staza ka centru sela, ambulanti i školi. To je nešto što će nas očuvati u selu i na selu, uz redovno održavanje niskonaponske mreže, rasvete, finansiranja obaveza koje grad ima prema školi, komunalnoj i ehergetskoj infrastrukturi -zaključio je Petrović.

Nikola Dragićević, direktor JP Loznica razvoj, kao opunomoćeni predstavnik grada je postigao dogovor sa Savetom mesne zajednice da se realizacija asfaltiranja puta odvija u dve faze, podjednakim učešćem grada i meštana. Ovo preduzeće obaviće predmer trase iz pravca Lukića male jer je tu najveći uspon, ka centru sela, uz obavezno rešene imovinsko pravne odnose i procedure posle kojih će, prema ugovoru, krajem leta početi asfaltiranje.