Gradonačelnik posetio plantažu borovnica u Lešnici

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović posetio je danas zasade borovnice Dejana Simića iz Lešnice, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača ovog voća u našem kraju i razgovarao sa njim o uslovima za bavljenje poljoprivredom i voćarstvom na teritoriji našeg grada.

Dejan Simić, koji već šest godina sa pašancem Ivanom Mirkovićem uzgaja borovnice i izvozi ih direktno za inostranstvo, kazao je da je zadovoljan prinosima, otkupnom cenom, kvalitetom zemljišta ističući veliku podršku Grada Loznice i države kroz davanje bespovratnih subvencija koje su svake godine dobili i koje im mnogo znače u pogledu unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Prema Simićevim rečima, ove godine njegova deca, sin i ćerka, konkurisaće za podsticaje za mlade poljoprivredne proizvođače koje daje naš Grad. Gradonačelnik je ukazao da naša lokalna samouprava posebno vodi računa o poljoprivredi i osluškuje potrebe poljoprivrednika kroz rad nadležnih službi, ali i kroz neposrednu komunikaciju sa njima i angažovanje mladih stručnjaka iz Tima za budućnost Loznice.

Kako je rekao, jedan od prioriteta je modernizacija poljoprivredne proizvodnje koja obezbeđuje veće prinose, bolji kvalitet i sve uslove neophodne za plasman na strano tržište i na kraju za stvaranje gotovog proizvoda od poljoprivrednih sirovina što obezbeđuje ekstra profit. Tokom obilaska pohvalio je rad Dejana Simića, njegovih saradnika i berača koji vredno rade i zaokružuju proizvodni proces, a neki od njih su angažovani gotovo od samog početka, već četvrtu, petu sezonu berbe i zadovoljni su uslovima, domaćinskim odnosom i zaradom.

Gradonačelnik Loznice je istakao da su zasadi borovnica porodica Simić i Mirković koje od ovog posla lepo zarađuju i žive, primer dobro organizovanog i moderno opremljenog komercijalnog gazdinstva po svim propisanim standardima, koje ima potencijale da se još razvija i proširi proizvodnju zahvaljujući angažovanju vlasnika i radnika i podsticajima države i lokalne samouprave. Dejan Simić iz Lešnice započeo je da uzgaja borovnice zajedno sa šurakom, Ivanom Mirkovićem, 2015. godine, kada su kupili prvi hektar zemljišta i posadili borovnicu sorte Djuk.

U proces proizvodnje uključena je cela porodica. Dejan je korisnik kako gradskih tako i republičkih subvencija. Simićevi sin i ćerka su takođe vlasnici poljoprivrednih gazdinstava i kao mladi poljoprivredni proizvođači konkurisaće i za subvencije za mlade poljoprivrednike, koje iznose od 500 hiljada dinara do jednog miliona.

Od samog početka pa sve do danas, posluju po sistemu Global Gap – veoma strogi standardi primarne i sekundarne poljoprivredne proizvodnje Evropske unije koji propisuju uslove proizvodnje, mehanizme inspekcije i sertifikaciju proizvoda. Ceo rod, svake godine, se izvozi u Holandiju. Kada je 2018. kupio još jedan hektar zemljišta i posadio nove sadnice, sagradio je objekat u sklopu koga se nalazi prihvatna hladnjača kao i kompjuter za navodnjavanje i prehranu oba zasada. Prevoz borovnice funkcioniše tako što se gajbice direktno iz zasada stavljaju u prihvatnu hladnjaču, potom se svako veče mobilnom hlanjačom odvoze u veliku hladnjaču, iz koje se borovnica dalje transoprtuje ka Holandiji.

Ove sezone, Dejan ima između 35 i 40 berača. Kada su jako visoke temperature branje počinje od 5 ujutru, dok je otkupna cena borovnice je 6 eura po kilogramu. Kako berba odmiče dešava se da cena pada. Ovogodišnji rod je negde oko 20 tona na dva hektara.