Povodom 4. jula poleženi venci na spomenike borcima i žrtvama u Podrinju

U susret centralnoj svečanosti u Beogradu povodom obeležavanja 4. jula i osamdesete godišnjice kada je Komunistička partija Jugoslavije donela odluku o opštenarodnom ustanku protiv okupatora danas je u organizaciji Saveza boraca narodno oslobodilačkih ratova kraj više spomen – obeležja slobodi na teritoriji Loznice održano prigodno sećanje. Pošto je delegacija SUBNOR – a položila vence i cveće na spomenike boraca i žrtava fašističkog terora u Banji Koviljači i Lešnici, predstavnici grada Loznice su polaganjem venaca odali poštu na Cvijićevom trgu kraj spomenika većniku AVNOJ – a Vladimiru Vladi Zečeviću i svirepo ubijenom mladom partizanu iz Slavonije Georgiju Jakšiću.


Pred više okupljenih građana i poštovalaca dela koja su neizbrisiva u našem kraju obatili su se predsednik SUBNOR- a u Loznici Života Isaković i penzionisani oficir Miloš Dejanović, s jasnom porukom o značaju julskih događaja u Srbiji 1941. godine.
Polažući venac u ime grada Loznice, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić je podsetio da je istorija u ovom delu Srbije zabeležila vrlo surova dešavanja.

– Prošlo je osamdeset godina od kada je zloglasna fašistička 342. divizija u našim krajevima, naročito u više sela gornjeg Jadra na svirep način ubijala civilno stanovništvo. Nemci nisu mogli da zaborave Prvi svetski rat kada su bežali preko Drine posle Cerske bitke, nesalomivi otpor od 55 dana u Gučevskoj bici i drugim nasrtajima zbog kojih je general Beme izrekao zloglasnu komandu da nemački vojnici treba da prokrstare ovom zemljom gde se prolila nemačka krv… Sve što su porušili i popalili mi smo obnovili i izgradili ali ljudske živote niko ne može da vrati. Sećanjem na njih, na njihovu požrtvovanost mi danas preko ovih venaca šaljemo poruku da se ne ponove takvi zločini, moleći se, da se na našoj zemlji više nigde i nikada takvi prizori ne dešavaju, rekao je pomoćnik gradonačelnika.
Delegacija lozničkog SUBNOR – a danas je položila vence i cveće i na seoskom groblju u Voćnjaku, na spomenik poginulom policajcu na Kosovu i Metohiji 1999. todine, kao i kraj spomen kompleksa u istom selu porodici Čedomira Mihailovića koju su na pragu slobode, pobili četnici u maju 1944. godine.
U nedelju, 4. jula trideset predstavnika SUBNOR-a iz Loznice prisustvovaće centralnoj manifestaciji koju organizuju SUBNOR i Vlada Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića.