Loznica za poljoprivredu izdvaja 29 miliona dinara

Rukovodstvo grada Loznice nastavlja aktivnu politiku podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje pa je ove godine u budžetu planirano 29 miliona dinara za tu namenu.

Program mera podrške sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja je najpre odobrilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije a zatim ga je usvojilo Gradsko veće Loznice. Time su se stekli uslovi da se 1. juna raspišu tri konkursa namenjena poljoprivrednicima. “ Prvi konkurs je za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, drugi za regresiranje veštačkog osemenjavanja stoke a treći je namenjen refundaciji troškova osiguranja useva, plodova, rasadnika I životinja” – objasnio je načelnik Odeljenja za privredu, Jovan Miladinović.

Konkursi su otvoreni do utroška sredstava a najkasnije do 1. decembra tekuće godine. Za tu namenu je raspoloživo 25 miliona dinara iz budžeta grada.

“Ukupna sredstva koja će na ovaj način biti plasirana u poljoprivredu na teritoriji Loznice su zapravo preko 50 miliona dinara, uzimajući u obzir da je 25 miliona dinara subvencija lokalne samouprave a na taj iznos se dodaje još toliko jer je 50 posto učešće poljoprivrednika” – naglašava Miladinović.

Dodaje da je sem novca za subvencije, izdvojeno 4 miliona dinara za nabavku 90 protivgradnih raketa, što je veoma značajno za zaštitu poljoprivredu.

Prema poslednjim podacima Uprave za trezor, na teritoriji Loznice je registrovano oko 4.600 poljoprivrednih gazdinstava.

Iz gradske uprave pozivaju poljoprivrednike da registruju svoja gazdinstva jer je to osnovni preduslov da ostvare pravo učešća na lokalnim i republičkim konkursima.