U Loznici u toku javni poziv za sufinansiranje VTO

Loznica nastavlja realizaciju mera za podršku porodici, tako što, između ostalog, i ove godine finansijski podržava bračne parove u postupku vantelesne oplodnje u maksimalnom iznosu od 350 hiljada dinara za jedan pokušaj po paru.

Grad je budžetom za 2021. godinu za realizaciju ove odluke izdvojio 6 miliona dinara, kao podršku bračnim parovima u borbi za potomstvo, što je za milion dinara više u odnosu na prošlogodišnju odluku, kada je sa 5 miliona dinara naša lokalna samouprava podržala 14 parova.

Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj upravi Loznice je rekla da su uslovi za ostvarivanje prava na ovu odluku ostali nepromenjeni. Podsetimo, pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, žene do 45 godina starosti, uz napomenu da su po ovom javnom pozivu ciljna grupa parovi koji nisu mogli da prođu komisiju republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Svi parovi koji su u 2020. godini konkurisali i koji su ispunjavali uslove su dobili sredstva, odbijeni su samo oni parovi koji su imali pravo na sredstva republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje – napomenula je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

Grad je formirao komisiju koju će i ove godine činiti dva ginekologa – dr Nemanja Josić i dr Vladimir Krunić, klinički psiholog Živka Mićanović Cvejić, kao i dvoje zaposlenih u gradskoj upravi, socijalni radnik Rosa Savić i pravnik Rada Stanković.

Podsetimo, konkurs je raspisan 12. aprila i trajaće 6 meseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku, dok će parovi kojima budu odobrena sredstva imati na raspolaganju godinu dana za realizaciju postupka vantelesne oplodnje.