Akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi „JOVANU CVIJIĆU U POMEN“

U prostorijama Vukovog doma kulture održana je redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju svakog četvrtka organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Loznice.


Akciji su se u velikom broju odazvali članovi Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Dr Milenko Marin“, a predsednik udruženja, prof.Goran Živančević, rekao je da je ovo ujedno prva velika ovogodišnja akcija koju to udruženje organizuje u čast velikog srpskog i svetskog naučnika Jovana Cvijića. On je istakao da su ove akcije važne kao pomoć u lečenju obolelih kojima su neophodne određene doze krvi.


Institut za transfuziju krvi Srbije uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji razvio je uputstva, procedure kao i preventivne mere radi sprečavanja prenošenja virusa tokom akcija prikupljanja krvi.


Epidemijska situacija, na sreću, nije značajno uticala na broj prikupljenih jedinica krvi u odnosu na prethodne godine – poručuju iz Crvenog krsta Loznica.


Prema poslednjim podacima Instituta za transfuziju, zdravstvenim ustanovama u Srbiji nedostaju sve krvne grupe.

Crveni krst i Institut za transfuziju krvi Srbije pozivaju sve građane, koji su u mogućnosti, da pomognu tako što će se odazvati i narednim akcijama koje se održavaju svakog četvrtka u Vukovom domu kulture od 10 do 16 časova.