Mali Zvornik: Broj zaraženih korona virusom u porastu. Neophodno strogo poštovanje zaštitnih mera!

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik na sednici u petak, 02. aprila, razmotrio je aktuelnu epidemijsku situaciju i doneo nove zaključke i preporuke u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti Kovid – 19.

Preporuka Štaba je da građani nastave sa strogom primenom propisanih mere zaštite i da se odazovu vakcinaciji u što većem broju / Foto: www.malizvornik.rs/

Javno komunalno preduzeće „Drina“ zaduženo je da nastavi dezinfekciju javnih površina u opštini, radi sprečavanja širenja zaraze, kao i da ponovo obezbedi određene količine dezinfekcionih sredstava, koja će biti deljena građanima.

Dom zdravlja i Opštinska uprava dobili su zadatak da postupe u skladu sa dopisom Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, obezbede uslove i animiraju građane za sprovođenje vakcinacije bez prethodnog zakazivanja.

Radi utvrđivanja broja neophodnih doza vakcina za imunizaciju stanovništva u preduzećima na području opštine i po mesnim zajednica sprovedena je anketa na terenu koja je pokazala da je većina anketiranih zainteresovana za vakcinaciju.

Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, rekao je da će opština u svakoj mesnoj zajednici obezbediti prevoz do punkta za imunizaciju za stara i invalidna lica, koja nisu u mogućnosti da sama, bez teškoća dođu na vakcinaciju.

Budući da je broj zaraženih korona virusom u opštini u porastu i da je imunizacija jedini način da se širenje infekcije zaustavi, preporuka Štaba je građani nastave da strogo primenjuju propisane mere zaštite i da se odazovu vakcinaciji u što većem broju.

Radi sprečavanja sugrađana koji dolaze u Dom zdravlja na testiranje da šire zarazu, tako što neretko, dok čekaju rezultate testiranja, odlaze u ustanove i institucije da obave različite poslove, Opštinska uprava i Dom zdravlja zaduženi su da kreiraju tekst izjave koji će svaki pacijent pre testiranja potpisati i time se obavezati na poštovanje propisa koji se odnose na sprečavanje svesnog i namernog širenja zaraze, koje u protivnom podrazumeva zakonsku odgovornost.

U okviru informacije o epidemijskoj situaciji u opštini Mali Zvornik, direktorka Doma zdravlja Valentina Ristić navela je da je broj obolelih od zarazne bolesti Kovid – 19 ove nedelje u porastu, da dnevno ima oko 15 obolelih, dok je u toku jučerašnjeg dana registrovan pad broja inficiranih i zabeleženo ukupno 5 pozitivnih pacijenata.

Ona je rekla da je od početka imunizacije protiv virusa korona u opštini Mali Zvornik vakcinu primilo 4290 građana, a da je revakcinisano 1750 građana, ocenjujući da je odziv dobar i da vlada veliko interesovanje za vakcinaciju.

Prosvetni inspektor Dragan Rakić informisao je članove Štaba o epidemijskoj situaciji u školama na području malozvorničke opštine, navodeći da je zaraženo ukupno 8 đaka, i to 7 učenika uzrasta od 1. do 4. razreda i 1 učenik uzrasta od 5. do 8. razreda kao i 4 zaposlenih.

Prema njegovim rečima, oboleli su registrovani u školama u Donjoj Borini, Radalju i u Malom Zvorniku, dok u ostalim školama na području malozvorničke opštine nema obolelih učenika i zaposlenih.

U Osnovnoj školi „Braća Ribar“ u Donjoj Borini zaraženo je 3 dece, 2 učenika uzrasta od 1. do 4. razreda i 1 učenik od 5. do 8. razreda.

U Osnovnoj školi „Stevan Filipović“ u Radalju nema obolelih učenika. Zaražen je 1 radnik.

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Malom Zvorniku registrovano je 5 obolelih učenika, uzrasta od 1. do 4 razreda, i 2 radnika.

U izolaciji je određen broj učenika čiji su roditelji ili srodnici inficirani, a sa kojima su bili u bliskom kontaktu.

Prema podacima Policijske stanice u Malom Zvorniku, koje je izneo načelnik Radenko Petrović, ukupno 112 lica na području opštine je u samoizolaciji, zbog infekcije korona virusom ili kontakta sa obolelim osobama, navodeći da ih službenici policije nadziru radi kontrole poštovanja mera karantina.

On je naveo da u okviru kontrola poštovanja protiepidemijskih mera na terenu, koje je u proteklih 15 dana policija sprovela u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, nisu zabeleženi značajniji prekršaji.

Zamenik predsednika opštine Mali Zvornik, Miloš Radojčić, informisao je članove Štaba o zaključcima sastanka koji je nedavno u Šapcu održala Radna grupa za koordinaciju republičkih inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa korona sa predstavnicima opština Mačvanskog okruga, navodeći da je cilj ovog skupa bilo uključivanje maksimalnih kapaciteta svih republičkih i inspekcija jedinica lokalnih samouprava radi prepoznavanja rizika i sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid-19.

Razmatrano je i pitanje koordinisanog nadzora, kao i saradnja Mačvanskog okruga sa jedinicama lokalne samouprave, usklađenost postupanja predstavnika inspekcija i komunalne milicije na terenu.

Radna grupa upoznata je ovom prilikom sa izazovima sa kojima se inspektori suočavaju u radu.

Na sastanku je razgovarano i o načinu postupanja prilikom nepoštovanja mera propisanih Uredbom Vlade Republike Srbije.

Radojčić je naveo da je na sastanku iznet podatak da je opština Mali Zvornik na prvom mestu po broju vakcinisanih među populacijom starijih od 65 godina, kao i da je na teritoriji Mačvanskog okruga vakcinisano 15 posto stanovništva, navedeno je u zvaničnom saopštenju na sajtu opštine Mali Zvornik.