Apel iz Gradske uprave u Loznici

Izrazito visoke temperature koje su nastupile od juče predstavljaju rizik po zdravlje stanovništva , naročito ukoliko toplotni talas traje više dana uzastopno. One mogu izazvati zdravstvene tegobe kod bilo koga, ali su na njih posebno osetljiva mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od različitih hroničnih bolesti-kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih i šećerne bolesti.

Takođe su ugožene i osobe koje rade na otvorenom zbog direktne izloženosti dejstvu sunčevih zraka, ali i svi oni koji rade u nedovoljno rashlađenim prostorijama.

Iz Operativnog centra Sektora za vanredne situacije u Šapcu upućen je apel lokalnim samoupravama da angažuju nadležne komunalne službe i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje najugroženijem stanovništvu. Naročito je važno da se pojačaju preventivne mere zaštite od požara na otvorenom, naročito u šumskim gazdinstvima.

U Loznici se, prema već ranije ustanovljenoj praksi, u vreme ekstremnih temperatura ovim pitanjima pristupa planski i sistematski. Ukoliko situacija nalaže u vreme visokih temperatura u dogovoru sa Javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija, savetima mesnih zajednica, Domom zdravlja i Zdravstvenim centrom, Komunalnom milicijom, inspekcijskim službama, Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom razmatraju mogućnosti da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode. Isto važi i za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama u gradu i kontroli snabdevanja vodom za osveženje iz tri javne česme u centru grada.