Predstavnici nordijskih ambasada u dvodnevnoj poseti Loznici

Prijem u Gradskoj kući za predstavnike nordijskih ambasada

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sastao se danas u Gradskoj upravi sa predstavnicima nordijskih ambasada – Švedske, Danske, Finske i Norveške. Ovom prilikom prvi čovek Loznice predstavio je gostima trend ubrzanog razvoja našeg grada u svim oblastima društvenog života, o čemu najviše govori dolazak tri velika investitora, kineske kompanije „Mint“, američke „Adient“ i italijanske „Golden lejdi“ koje su zapošljavanjem velikog broja radnika doprinele još većem napretku i boljoj budućnosti sugrađana.

Gradonačelnik je istakao da Loznica nikad u istoriji nije imala veću podršku predsednika i Vlade Republike Srbije što se ogleda ne samo kroz značajne investicije u privredi i industriji već i kroz rekonstrukciju i izgradnju odeljenja Opšte bolnice Loznica koja će biti opremljena po najsavremnijim standardima, s obzirom na to da je javno zdravlje jedan od prioriteta države i grada Loznice.

Govoreći o lokalno ekonomskom razvoju gradonačelnik je naglasio da je privredna aktivnost značajno povećana zahvaljujući ne samo stranim investitorima već i domaćim privrednicima kao što su kompanije „EP BELT“, „Natura trejd“, „Neli“, „Eling“, „Enikon“ i druge, koje su uprkos pandemiji znatno proširile svoje poslovanje i proizvodne kapacitete. Kako je rekao, stubovi razvoja Loznice su, pored privrede, turistički potencijali među kojima su Banja Koviljača i Tršić jedni od najpoznatijih u zemlji i regionu kao i poljoprivredna proizvodnja, koja beleži porast, za šta su u velikoj meri zaslužne subvencije Grada i države.

Tokom sastanka predstavnici nordijskih ambasada bliže su se upoznali sa unapređenjem uslova u lozničkim školama što se ogleda kroz opremanje i rekonstrukciju školskih objekata i uspostavljanje standarda u pogledu kvaliteta nastave i negovanja zdravih stilova života dece i mladih po čemu je Loznica prepoznatljiva godinama unazad, a sve u cilju sprovođenja projekta „Zdrava hrana u školama“ koji ambasade realizuju u saradnji sa našim gradom.

Gradonačelnik Vidoje Petrović ukazao je na brojne podsticaje porodici, deci, mladima koje naša lokalna samouprava daje u cilju stvaranja još boljih uslova života u skladu sa privrednim, ekonomskim i industrijskim razvojem Loznice kao i na aktivnosti i projekte u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Predstavnici ambasada zahvalili su se na srdačnom prijemu ističući da koraci koje Grad Loznica preduzima kao vid podrške porodici, deci i zdravlju govore o visokom nivou angažovanosti i odgovornosti gradonačelnika i gradskog rukovodstva. Ukazali su i na značaj razvoja zdravih životnih navika kod dece pre svega kada je ishrana u pitanju s obzirom na to da je gojaznost postala sveprisutan problem koji često ostavlja velike posledice na zdravlje.

Nakon sastanka predstavnici nordijskih ambasada su sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima posetili Spomen kuću Vuka Karadžića kako bi saznali više o životu i radu reformatora srpskog jezika i pisma, kao jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije.