Loznica primer dobrog reagovanja u vanrednoj situaciji, ocenio ministar državne uprave

Država Srbija će zajedno sa lokalnom samoupravom da pomogne građanima kojima su ugrožene, oštećene ili u potpunosti uništene kuće, kao i onima kojima su uništeni usevi, poruka je ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića, koji se po dolasku u Loznicu najpre sastao sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem u gradskoj upravi a potom su zajedno krenuli u obilazak lokacija i domaćinstava ugroženih u ovogodišnjim poplavama.

Posetili su najpre taložnicu u ulici Vere Bajan u Trbušnici a potom su u Koreniti obišli  porodice Dimitrić i Tešić čija domaćinstva su oštećena u poplavama.

Foto: RTV Podrinje

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, istakao je da državni organi, od svih nadležnih institucija, preko ministarstava i Vlade, do predsednika države, daju snažnu podršku lokalnim samoupravama i da je to “svetao primer zajedničkog rada u cilju rešavanja problema i saniranja štete”.

Ministar Martinović je naveo Loznicu kao pozitivan primer reagovanja u vanrednim situacijama, jer je lokalna samouprava koja nije čekala ničiju pomoć već je odmah preduzela sve što je potrebno, izrazivši zahvalnost gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću i njegovim saradnicima na, kako je rekao “ velikoj agilnosti, velikom trudu i naporu koji su pokazali od prvog dana da pomognu ljudima koji su bili ugroženi poplavama”.

Foto: RTV Podrinje

“ U Loznici se vidi da je država Srbija zajedno sa lokalnom samoupravom uložila velika sredstva za prevenciju šteta od mogućih poplava, još od 2014. godine,  i da nije bilo tih velikih ulaganja, šteta u Loznici bi sigurno bila značajno veća. “ – naglasio je ministar državne uprave.

Martinović je rekao da je ovo  mahom poljoprivredni kraj, da se ljudi bave različitim vidovima poljoprivredne proizvodnje kao i da su  štete zaista velike. “ Država Srbija će pronaći sredstva da pomogne i Loznici i svim drugim lokalnim samoupravama koje su pretrpele štetu.” – naglasio je ministar .

“Mislim da ćemo u narednom periodu morati da preduzmemo dodatne napore da nam se ovakve štete ili uopšte ne bi dešavale ili da ih svedemo na minimum, mislim da ćemo teško moći da postignemo apsolutnu zaštitu od ovakvih elementarnih nepogoda imajući u vidu da je samo u Loznici na nekim mestima palo oko 80 litara kiše po kvadratnom metru a negde i više od toga.” – naveo je Martinović.