Sve više dece ima potrebu za nošenjem proteze

Nepravilan rast i razvoj zuba kod dece može da izazove brojne probleme, a redovni stomatološki pregledi utvrdiće promene koje zahtevaju nošenje protezan za ispravljanje zuba.

Deca pre polaska u školu dolaze na sistematske preglede u Dom zdravlja, tada stomatolozi prepoznaju nepravilnosti koje su hitne za rad i usmeravaju decu već od 1. razreda na preglede kad određuju i prave terapiju.

Kada je pravi trenutak za terapiju mobilnom protezom i koja je razlika u odnosu na fiksnu, dr Slavoljub Stanojević, specijalista ortopedije vilica Stomatološke službe lozničkog Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“, govorio je za RTV Podrinje.

„Mobilni pločasti aparati služe za pravilno preusmeravanje rasta vilica za razliku od fiksnih proteza koje služe za ispravljanje zuba. Važno je znati da dečje pokretne protezice su važne jer utiču na celu morfologiju lica i vilica, kako gornje tako i donje. Zapravo utiču na poboljšanje ispravljanja nepravilnosti“, kaže dr Stanojević.

Koristi terapije mobilnom protezom su brojne, koriste se za rešavanje problema u mešovitoj denticiji dok dete ima i mlečne i stalne zube.