MZŽS započelo uklanjanje istorijskog otpada sa lokaliteta HK „Viskoza“

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine započelo je proces uklanjanja istorijskog otpada na lokaciji nekadašnje fabrike „Viskoza“ u Loznici. Kako je izmeštanje opasnog otpada složen tehnološki proces, a svi objekti su u ruiniranom stanju, u toku je raščišćavanje terena kako bi se obezbedio pristup mašinama i pumpama za skupljanje i transport otpada.

Treću godinu zaredom, Ministarstvo zaštite životne sredine uklanja istorijski otpad nastao uništavanjem, stečajem ili pogubnim privatizacijama fabrika posle petooktobarskih promena.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Fabrika „Viskoza“, nekadašnji gigant, u kojoj je u 13 pogona bilo zaposleno 11.000 radnika, 2009. godine je otišla u stečaj. Procenjene količine otpada koji se još nalazi u „Viskozi“, a koji se bar po jednom parametru klasifikuje kao opasan u skladu sa domaćim zakonskim aktima, iznose oko 2500 T. Evidentirano je  i oko 2000 metara kubnih nakupljene vode koja je ispitana i karakterisana kao neopasna otpadna voda (shodno nakupljanju posle kišnog perioda).

U ovom kompleksu je zaostala velika količina kontaminiranog materijala: razne neorganske soli, kontaminirani sorbenti na bazi aktivnog uglja, produkti sagorevanja, rastvori soli i možda najopasniji ugljen-disulfid u obliku vodene emulzije u bazenima.

Ugljen-disulfid, koji će biti uklonjen iz „Viskoze“ nekoliko industrija koristi kao sirovinu ili materijal za izradu proizvoda, kao što su rajon, celofan i ugljen-tetrahlorid, dok je njegov najveći korisnik industrija proizvodnje viskoznih vlakana. Po hemijskim karakteristikama, s obzirom da je odličan rastvarač, pri povećanoj koncentraciji hemikalija je koja je opasna po život jer deluje najviše na nervni sistem.

Konačan cilj jeste rešavanje višedecenijskog ekološkog problema Loznice, navedeno je na sajtu Ministarstva.