Veliko nevreme u lozničkom kraju

Veliko nevreme praćeno snažnim vetrom, provalom oblaka i mestimično gradom, zahvatilo je Loznicu, i trajalo je nešto više od pola sata.


Velike bujice pretvorile su deo magistralnog puta Loznica -Valjevo, kroz Klupce, nabujalu reku. Silne količine voda, okolni kanali nisu bili u prilici da prime. Prolazili su samo vozači koji su sigurni da njihovim vozilima voda ne može ništa.


Silna voda potpuno je paralisala deo druma od valjevskog puta prema školi, kasarni i Runjanima. Vozači su morali da koriste alternativne pravce. deo dvorišta ušla je voda, koja je pretila da uđe i u kuće.


Jedna od većih ulica u gradu, ulica Luke Stevića, delovala je više kao reka, pa su je vozači skoro listom obilazili.


Željko Marjanović, načelnik Mačvanskog okruga, rekao da nam je da je „palo dosta vode za kratko vreme“. Oblak koji je, kako kaže, došao iz pravca Novog Sada, preko Sremske Mitrovice, u Šabac i Loznicu doneo je obilne padavine. Sektoru za vandredne situacije nisu podneti zahtevi za crpljenje vode. Potoci i reke koji se ulivaju u Savu za sada ne ugrožavaju,“ali su se koriti napunila za kratko vreme“.


Na snazi je, kako saznajemo, redovna odbrana od poplava, nizvodno od Šapca. Vodostastaj Save po podne je bio 431 centimetar. Sve crpne stanice rade, sve ustave su zatvorene, odbramnena linija se redovno obilazi. Obilne padavine utivcale su i porast vodostaja reka kod Šapca Dobrave, Dumače kao i Cerskog kanala. Nadležni prate stanje na čitavom području okruga.

V.Mitrić