Promocija knjige „Od majke do crkve“ Vladimira Mitrića i u Loparama

Knjiga „Od majke, do Crkve“ Vladimir Mitrića, višegodišnjeg novinara „Večernjih novosti“, u izdanju Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, predstavljena, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Loparama.


Autor, koji je dobitnik Ordena svetog vladike Nikolaja, Srpske pravoslavne crkve, čiji rad prati pomno skoro četiri decenije, i kao vernik, i spisatelje, i čovek, spojio je, u tom delu, kako kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća Srpske kraljevske akademije, „ljubav prema majci i Crkvi, ukazujući na pitak, lep, samo njemu znan način, na tu simfoniju u ljudskom životu“.


Akademik Drago Mirković, ukazuje da Mitrić podseća na reči vladike Nikolaja da je „majka biće najsličnije Bogu“. Istovremeno, svedoči, navodi akademik Mirković, mudrost „da Bog i kad ne može svugde da stigne, tu je majka“.


-Mitrić upoznaje nas kroz vreme i događaje, kada je narod čuvao veru i kad je to nije bilo uopšte ni lako ni jednostavno -naglašava Mirković. -Podseća nas na borbu za veru koju su imali obični ljudi, ali i naši slavni monasi, monahinje, sveštenici i arhijereji. Na sjajan način ugradio je u ovo svoje delo, koje je rečima usko, a mislima široko, žitije od arhimandritu Mojseju, starešini nemanjićke zadužbine Tronoše, u Jadru, njegovom kraju, koje, do sada, niko nije napisao. Tu su i njegovi lični primeri borbr za veru,rod i otadžbinu, uz stalnu ljubav prema bližnjim svojima, pre svega majci, i svim dobrim ljudima, koje je, kao novinar, svim srcem, braniopo perom od silnih, moćnih, oholih i surovih zbog čega umalo nije izgubio glavu na kućnom pragu i, zbog čega, skoro 18 godina živi pod policijskom zaštitom.


Diplomirani teolog Predrag Vujević, ističe da su stranice knjige, zaista, ispisane sa puno ljubavi prema svim iskonskim vrednostima, „gde majka i Crkva zuzimaju u njegovom životu najznačanije mesto“. Vujević ističe da Mitrić otkriva koje je sve poruke i pouke patrijarh srpski Dimitrije Pavlović upućivao vernicima i zemljoradnicima u Manastiru Ćelije, rodnom selu svetog vladike Nikolaja, ističući jednu od njih koja glasi: -Bog daje, ali ne unosi u ambar“.


Povod za knjige, kako kaže autor, je jubilej 150 leta crkve u Lipnici, kod Loznice, u kojoj je kršten on, kao i mnogi njegovi preci, a koju je podigao runjanski prota Vladimir Popović, čiji je praunuk bio njegov kum i nadenuo mu ide slavnog pradede.


-Ponosan sam na moje slavne kumove, koji su 12 generacija davali sveštenike iz svoje porodice i ostavili veliki beleg u istoriji, ne samo kraja, već i našeg roda -kaže Mitrić. -Čuvaju ljubomorno sablju sa Kosovskog boja, na kom je učestvovao i vratio se živ njihov daleki predak. Mi iz Jadra, Vukovog kraja, i kraja u kom su svetinje poput Tronoše, volimo svim srcem naš narod na levoj obali Drini. I sam sam rastao tako da sam, od kada ustanem, s jedne strane gledao Gučevo, a sa druge Drini i Majevicu. Ta ljubav me je dovela, osim u meni drag Ugljevik, ali i ništa manje drage Lopare, gde žive divni, rodoljubi, pravdoljubivi, bisti u umni ljudi.


Prateći dosadašnje Mitrićeve promocije knjige arhimandrit Nifont (Pavlović), starešima manastira Bogoštice i Soko grada, u Eparhiji šabačkoj, rekao je da je, „do sada takvo interesovanja među ljudima video samo kad je dolazi naš legendarni akademik, profesor, neuropsihijatar i pisac Vladeta Jerotić.


Dobrodošlicu Mitriću i njegovom delu, pored rukopvodstva Centra za kluturu, poželeli su i dr Rado Savić, načelnik opštine Lopare i narodni poslanik dr Želimir Nešković.