Zasedao Forum za bezbednost grada Zvornika

Foto: gradzvornik.org

Sigurnost u obrazovnim ustanovama na području grada Zvornika i unapređenje iste bila je tema sastanka Foruma za bezbednost grada Zvornika, koji održan u sredu, 10.maja, u proširenom sastavu.

Direktori osnovnih i srednjih škola, dečijeg vrtića, predstavnici Policijske uprave Zvornik, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje i Gradske uprave razgovarali su o situaciji u obrazovnim ustanovama. Povod za vanredni sastanak su nedavna tragedija u beogradskoj školi, saobraćajna nezgoda u Zvorniku u kojoj je život izgubila učenica SŠC „Petar Kočić“, a još četiri su povređene, ali i učestalo nasilničko ponašanje mladih u poslednje vreme.

„Neophodno je da počnemo sa što više preventivnih aktivnosti i da damo svoj maksimum kada je bezbednost naše dece, ali i svih građana u pitanju. Multisektorski pristup i akcija pre reakcije, zajednička je odluka svih nas“ – istakao je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović. Prema njegovim rečima, dogovoreni su koraci čija će realizacija početi već od 15. maja ove godine.

Foto: gradzvornik.org

Multisektorski timovi iz Zvornika proglašeni su za jedne od najboljih u Republici Srpskoj, a njihov rad biće nastavljen i u budućem periodu. Gradonačelnik Ivanović istakao je značaj porodice, kao prvog stuba jednog društva i njenog uticaja na stvaranje ličnosti kod dece.

„Danas smo dogovorili da se cela zajednica uključi u prevenciju pojave nasilnog ponašanja. Biće pojačano i prisustvo policije kod školskih objekata i vrtića na području grada Zvornika. Već sledeće sedmice počinjemo sa edukativnim radionicama za učenike i roditelje na temu vršnjačkog nasilja i suživota u učionici i društvu i u osnovnim i u srednjim školama, te edukacije na temu maloletnici u sukobu sa zakonom – za decu i roditelje,“ istakao je gradonačelnik.

Foto: gradzvornik.org

Između ostalog biće pojačana kontrola ulaska u školske i predškolske objekte, uveden video nadzor u školama gde to nije učinjeno, ograđeni školski objekti, gde je to moguće. Dogovoren je rad svih aktera i prevencija moguće manipulacije stanja, ograničena upotreba mobilnih telefona u školama i potpuna zabrana upotrebe istih tokom nastave.