Školski policajci ulivaju sigurnost deci i zaposlenima

U cilju podrške i bezbednosti učenika nakon nezapamćene tragedije koja se dogodila u našoj zemlji, od ponedeljka, 8. maja, u svim osnovnim školama pojačano je prisustvo školskih policajaca.

Rukovodstvo grada Loznice organizovalo je sastanak sa direktorima osnovnih škola prošlog četvrtka, gde se, takođe, razgovaralo o bezbednosti dece u školama.

OŠ Kadinjača je već započela grupne razgovore sa učenicima, a zakazani su i zajednički roditeljski sastanci – rekla je za naš program direktorica te škole i predsednica Aktiva direktora, Nada Ostojić.

Direktorica OŠ Kadinjača ističe da je u ovom trenutku ključno što više razgovorati sa decom, pratiti njihovo ponašanje i na svaku promenu odmah reagovati, kao i da je uvođenje školskog policajca u značajnoj meri doprinelo da se deca osećaju sigurnije.

Kao psihološku podršku deci u kriznim situacijama škole su od Ministarstva prosvete dobile telefone i linkove koje će razredne starešine dalje proslediti učenicima na „vajber“ grupe.

U cilju pružanja podrške roditeljima i učenicima, školski psiholog u OŠ Kadinjača od sada će svake srede raditi u popodnevnom terminu.

Ova škola već godinama ima i takozvanu „kutiju poverenja“, u koju učenici mogu da ostave anonimne poruke.

–     Trudimo se na sve načine da se naši učenici ne osete ugroženo i da nastave sa redovnim aktivnostima. Moramo pronaći vreme da pričamo sa decom, kako roditelji kod kuće, tako i zaposleni u školama. Pored obrazovanja, u toku časa mora biti zastupljen i vaspitni momenat jer za decu uvek moramo imati vremena – poručila je Nada Ostojić.  

OŠ Kadinjača nedavno je sprovela anketu na temu bezbednosti učenika u školi, u kojoj su učestvovali učenici od trećeg do osmog razreda. Anketa je pokazala da se više od 99 odsto učenika u školi oseća bezbedno.